latinica  ћирилица
23/08/2015 |  14:51 | Аутор: СРНА

Oбиљежен Дан устанка народа добојског краја

У Меморијалном комплексу градског парка у Добоју данас су, поводом Дана устанка народа добојског краја, положени вијенци и одата почаст погинулим борцима и цивилима у Другом свјетском рату.
Добој - положени вијенци - Фото: СРНА
Добој - положени вијенциФото: СРНА

Устанички ослободилачки одреди су у ноћи између 23. и 24. августа 1941. године из озренског мјеста Преслица кренули у правцу Маглаја, Грачанице и Добоја, рекао је предсједник Удружења антифашиста и бораца НОР-а Добој Богдан Николић.

- Устаници са подручја Вучијака, Требаве, Крњина и Озрена уништили су фашистичка складишта наоружања, војне опреме и авионских бомби, смјештена у добојским насељима Усора и Баре - рекао је Николић, подсјетивши да се у то вријеме радило о највећој диверзији у покореној Европи.

Према његовим ријечима, услиједила је одмазда над 111 устаника, од којих је 110 Срба, које је усташки пријеки суд у Добоју у септембру 1941. године осудио на смрт и стријељао.

Посланик у НСРС Славко Глигорић рекао је да данашњи датум има своју величину јер јр ријеч о слободарском духу и историјској борби устаника са подручја Добоја, који су 1941. године кренули у ослобађања ових крајева од непријатеља.

Предсједник Скупштине општине Добоја Есмин Махмутовић рекао је да је ријеч о наставку обиљежавања значајних историјских датума, у намјери да се отргну од заборава.

Члан Градског одбора СП Добој Ведран Глигорић подсјетио да је подручје Добоја у то вријеме било међу јединим слободарским крајевима у читавој покореној Европи.

Вијенце су положиле делегације града Добоја, добојског Удружења антифашиста и бораца НОР-а, градски одбори СП-а и СДП-а, Удружења антифашиста општине Грачаница, те Друштво "Јосип Броз Тито".

Дан устанка обиљежен је јуче полагањем вијенаца на партизанском споменику на Брезицима на Озрену и Осјечанима на Требави.

Након Добоја, почаст свим борцима и цивилима погинулим у Другом свјетском рату биће одата и код спомен-обиљежја на Преслици.