latinica  ћирилица
25/08/2015 |  07:38 | Аутор: Б92

Блатер: Чист сам

Предсједник Свјетске фудбалке федерације (ФИФА) Сеп Блатер тврди да је чист у вези са оптужбама за корупцију у организацији.

Блатер је на челу ФИФА од 1998. године, у мају је изабран за пети мандат, али је након скандала због корупције и хапшења неколицине сарадника поднио.

"Урадио сам то да бих заштитио ФИФА. Могу да заштитим себе, довољно сам снажан. Знам шта сам урадио, а шта нисам. Имам савјест, поштен сам човјек. Чист сам, нисам забринут", рекао је Блатер за Би-Би-Си.

У току су двије истраге у вези са корупцијом у ФИФА, у једној је ухапшено 14 особа од стране министарства одбране САД, због наводног примања мита од око 150 милиона евра у послједњих 25 година.

У међувремену, швајцарско тужилаштво истражује наводну корупцију у вези са додјелом домаћинстава Мундијала 2018. (Русија) и 2022. (Катар).

"У ФИФА нема корупције. Нема корупције у фудбалу, индивидуалцу су подмитљиви, људи су проблем. ФИФА је та која пати, али се јављају позитивне ствари након цунамија оптужби који су је погодили", истакао је Блатер.

Дугогодишњи челник ФИФА је такође рекао да нема моралну одговорност према појединцима као што су бивши челник организације Чак Блејтер, који је признао да је примио мито у избору Јужне Африке за домаћина Свјетског првенства 2010. године, за које тврди да је "најчистије СП које је икад организовано".

Блатер је свјестан да је омражен у већем дијелу свијета, као и чесних порука на друштвеним мрежама "убијте Блатера, али тврди да га бар поштују, јер су "ФИФА и он учинили много".

Фаворит да наслиједи Блатера на челу ФИФА је предсједник УЕФА Мишел Платини.