latinica  ћирилица
25/08/2015 |  07:56 | Аутор: Агенције

Мигранти аутобусима одлазе ка граници с Мађарском

Велики талас миграната у посљедња два дана пролази кроз Србију. Они који дођу до Београда, настављају даље на сјевер земље. За Кањижу и Суботицу само јуче отишло је 3000 људи у 65 ванредних и редовних аутобуса.
Мигранти аутобусима одлазе ка граници с Мађарском - Фото: РТС
Мигранти аутобусима одлазе ка граници с МађарскомФото: РТС

На десетине аутобуса с мигрантима кренуло је синоћ од Прешева преко Београда ка Кањижи. Ванредним и редовним линијама одлазе у пограничну зону, гдје ће покушати да пређу границу са Мађарском.

Нова група миграната стигла у село Миратовац, одакле иду у Прихватни центар у Прешеву. Очекује се да они који су дошли током викенда до сриједе увече напусте Србију.

Дјелимично отворена македонска граница у Србију је, само током једне ноћи, довела 7.000 избјеглица са Блиског истока.

Агенције преносе да је синоћ око хиљаду избјеглица успјело да из Србије уђе у Мађарску.

Они су прешли у ту земљу неколико дана прије него што је Мађарска успјела да заврши зид који гради да би спријечила улазак миграната. Како је најављено, зид, висок четири метра и дуг 175 километара, биће готов 31. августа.

Група у којој су најбројнији Сиријци стигла је до прелаза који још није затворен зидом, а мађарска полиција их је испратила до оближњег центра за регистровање. Већина избјеглица их је рекла да је дошла директно са границе Македоније и Грчке.

Ухапшен држављанин Србије због кријумчарења миграната

Мађарска полиција ухапсила је и одредила притвор држављанину Србије због кријумчарења 30 илегалних миграната из Сирије, саопштила је мађарска полиција, преноси Танјуг.

У саопштењу је прецизирано да су на ауто-путу у околини насеља Домасек, у пограничној Жупанији Чонград, јуче око 5 и 40 заустављена два возила. У једном минибусу је откривено 30 илегалних миграната из Сирије који су намјеравали да се домогну Аустрије.

Возач тог возила, 26-огодишњи држављанин Србије покушао је да побјегне, али га је полиција ухапсила и покренула против њега поступак због кријумчарења људи. У другом возилу се налазио његов помагач, који је ишао у пратњи минибуса.

На територији ове пограничне жупаније јуче је откривено укупно 1.930 илегалних миграната, међу којима и 309-оро дјеце.

Највећа група откривена је у околини Сегедина нешто послије 23 часа, а у њој се налазила чак 354 илегална мигранта из више земаља Азије и Африке.

На територији цијеле Мађарске јуче су откривена 2.093 нова илегална мигранта, што је највиша цифра у посљедњих мјесец дана.