latinica  ћирилица
25/08/2015 |  08:49 | Аутор: ТАНЈУГ

Линта: Недопустиво рехабилитовање усташког покрета

Коалиција удружења избјеглица осудила је настојање групе хрватских грађана да се у службену употребу Војске Хрватске уведе фашистички поздрав "За дом спремни" и затражила од Европске уније да пошаље јасну поруку да је покушај рехабилитације усташког покрета и злочиначке НДХ недопустиво.
Миодраг Линта - Фото: Novosti.rs
Миодраг ЛинтаФото: Novosti.rs

"Ово је још један у низу примјера који потврђују да је хрватско друштво задојено нетрпељивошћу и мржњом перма свему што је српско", истакао је предсједник Коалиције Миодраг Линта.

Према његовим ријечима, очито је да групе и појединци у хрватском друштву сматрају да је коначно дошао тренутак да се јавно каже да је данашња хрватска држава натавак злочиначке Независне државе Хрватске и да је дошло вријеме да се на јавној сцени те земље усташки зликовци третирају као борци за слободу хрватског народа.

"То је и покушај реализације идеје првог хрватског предсједника Фрања Туђмана који је на првом сабору ХДЗ-а, уочи првих вишестраначких избора 1990., рекао да је НДХ историјски израз хрватског народа за својом државом", рекао је Линта.

Група хрватских грађана затражила је од предсједнице Хрватске Колинде Грабар Китаровић и предсједника ХДЗ-а Томислава Крамарка да се у службену употребу у хрватским оружаним снагама уведе фашистички поздрав "За дом спремни", пренијела је Хина.

Они су затражили да се измијени закон о хрватској војсци, како би се поздрав "За дом спремни" увео у службену војну употребу.
Организатори тврде да је петицију, која је потписивана путем Интернета, потписало 3.200 особа.

Потписници петиције тврде да је поздрав "За дом спремни", који је за вријеме Другог светског рата био службени поздрав усташког покрета, заправо "старохрватски поздрав".