latinica  ћирилица
25/08/2015 |  09:42 | Аутор: СРНА

Кесић: Амерички притисци на Србију биће настављени

Политички аналитичар Обрад Кесић оцијенио је да је Србија успјела готово немогуће - да води избалансирану спољну политику што не значи да притисци на њу, првенствено из Вашингтона, неће бити настављени.

Он је поводом најављеног присуства Алаксандра Вучића самиту лидера у Њујорку 29. септембра и евентуалном реаговању из Москве на то рекао да је Србија јасно ставила до знања и Москви и Вашингтону шта су њени приоритети.

"Србија је јасно ставила до знања да су европске интеграције приоритет са чиме је Вашингтон задовољан. Са друге стране, Москва је показала разумијевање за то, али је поставила црвене линије - увођење економских санкција Руској Федерацији и улазак у НАТО - и Србија се тога држи", рекао је Кесић за "Блиц".

Говорећи о новим условима за Србију са којим би амерички потпредсједник Џозеф Бајден могао изаћи пред Вучића у септембру, Кесић објашњава да је цијели однос САД изграђен на условљавању.

"Вашингтон ће наставити да притиска, а само је питање какав ће бити интензитет тог притиска", закључио је Кесић, који је шеф Представништва Републике Српске у Вашингтону.