latinica  ћирилица
25/08/2015 |  10:18 | Аутор: СРНА

Сутра у Бечу дводневна конференција о Западном Балкану

У Бечу сутра почиње дводневна конференција о Западном Балкану на којој ће бити потписан споразум о разграничењу БиХ и Црне Горе.
Беч (фото: www.travelchannel.com) -
Беч (фото: www.travelchannel.com)

Потписивању споразума присуствоваће предсједавајући Предсједништва БиХ Драган Човић, предсједник Црне Горе Филип Вујановић и шеф аустријске државе Хајнц Фишер.

За поподне је најављен Форум цивилног друштва Западног Балкана, чији је домаћин шеф аустријске дипломатије Себастијан Курц, а учесници су премијери Србије Александар Вучић и и Албаније Еди Рама.

Централни догађај биће одржан у четвртак за када је планиран регионални самит, као и састанци у вези са изградњом ауто-пута Ниш - Приштина - Драч и радни доручак министара привреде региона и ЕУ.

Самит ће у 11.00 часова отворити аустријски канцелар Вернер Фајман. О резултатима ће јавност информисати Фајман, њемачки канцелар Ангела Меркел, високи представник за спољну политику ЕУ Федерика Могерини и премијер Србије Александар Вучић.

Истовремено, биће одржани одвојени састанци шефова дипломатија и министара привреде земаља региона и представника ЕУ.

Конференција о Западном Балкану је наставак берлинског процеса који је прошле године иницирала њемачка канцеларка Ангела Меркел.

Овај скуп ће бити прилика за представљање инфраструктурних пројеката региона, али ће због актуелне ситуације бити у знаку проблема са азилантима.

Шеф аустријске дипломатије ће на Самиту, према очекивањима, поновити став од пет тачака за рјешење проблема миграната.

Курц се залаже за појачану полицијску сарадњу и подршку локалних власти држава Западног Балкана и њихово укључење у интерна размишљања ЕУ.

Када је ријеч о заштити спољне границе ЕУ, Курц сматра да би било потребно и испред граница Грчке и Бугарске спровести заједничко дјеловање и контроле спољне међе Уније, те указао на неопходност сарадње са Турском, земљом у којој почиње ланац кријумчара људи.