latinica  ћирилица
25/08/2015 |  10:56 | Аутор: Независне

Загреб: Петицију "За дом спремни" потписали и свештеници

Међу потписницима петиције за увођење поздрава “За дом спремни“ у употребу у војсци Хрватске налазе се и људи из самог врха Цркве.

Потписницима, међу којима су људи разних профила, навели су како је ријеч о старом хрватском поздраву, а чињеница да је то био службени поздрав коришћен за вријеме НДХ ни мало не смета, пише хрватски медиј.

"За дом спремни" био је службени поздрав усташког покрета и користио се за време НДХ на службеним документима ове фашистичке државе.

Између осталог, бројне одлуке о депортацијама невиних људи у логоре из којих већина никада није изашла завршавале су са "За дом спремни"

"Извјештавамо Вас да смо дана 20. о.м. примили и смјестили у наше логоре 199 Јевреја", стоји у једном документу из септембра 1941. године који завршава овим "старохрватским" поздравом, пише index.hr.

Подсјетимо, потписници петиције за увођење поздрава “За дом спремни“ у употребу у војсци Хрватске затражили су подршку од Колинде Грабар Китаровић и Томислава Карамарка.

Коалиција удружења избјеглица осудила је настојање групе хрватских грађана да се у службену употребу Војске Хрватске уведе фашистички поздрав "За дом спремни".

Заменик предсједника Српског народног вијећа Саша Милошевић изјавио је да ништа није толико укаљало хрватско име и ништа не сублимира боље злочиначку нарав усташког режима као поздрав "За дом спремни".