latinica  ћирилица
25/08/2015 |  11:29 | Аутор: СРНА

Дачић: Уништавање српске баштине је ратни злочин

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић увјерен је да Србија може дипломатским путем и активирањем што више земаља на српској страни да спријечи учлањење /самопроглашеног/ Косова у Унеско, о чему ће се одлучивати у новембру.
Ивица Дачић (Фото: Оксана Тоскић) - Фото: ТАНЈУГ
Ивица Дачић (Фото: Оксана Тоскић)Фото: ТАНЈУГ

Коментаришући изјаву директора Унеска Ирине Бокове да је уништавање древног града Палмире, који је под заштитом те организације, ратни злочин, Дачић је навео да је управо о томе говорио ових дана у Савјету безбједности представљајући у каквом је стању српска културна баштина на Космету и какве јој опасности пријете.

- Значи, када "Исламска држава" уништава оно што је под заштитом Унеска, онда је то ратни злочин, а када Косово уништава споменике који су српска културна баштина и свјетска културна баштина, онда за то треба да добије награду - да постане члан Унеска - указао је Дачић.

Он је рекао да је све то злочин према српском културном насљеђу и никако није у складу са бриселским договором како то жели да представи замјеник премијера /самопроглашеног/ Косова Хашим Тачи, преносе београдски медији.

- Хашим Тачи то све користи као покушај да на "мала врата", без сагласности Србије, злоупотријеби оно о чему смо разговарали и што смо се договарали у Бриселу. О овоме у Бриселу никада није разговарано, тема српског културног насљеђа тек треба да буде тема дневног реда. Без икаквог договора у Бриселу, они су поднијели захтјев за пријем. То је изврдавање договора - нагласио је шеф српске дипломатије.