latinica  ћирилица
25/08/2015 |  11:40 | Аутор: ТАНЈУГ

Почели преговори Београда и Приштине у Бриселу

У Бриселу је почела нова рунда преговора Београда и Приштине на којој учествују премијер Србије Александар Вучић и предсједник Владе самопроглашеног Косова Иса Мустафа.
Преговори Београд - Приштина у Бриселу (photo: Twitter/Maja Kocijančić) -
Преговори Београд - Приштина у Бриселу (photo: Twitter/Maja Kocijančić)

"Почели преговори. У току консултације српске делегације", написала је савјетница за медије Сузана Васиљевић на свом Твитер налогу.

Једна од главних тема разговора биће формирање Заједнице српских општина.

Како је најавила канцеларија Европске службе за спољне послове, двије стране ће на састанку настојати да финализују споразуме о ЗСО, као и енергетици, Телекому, а разговараће се и о слободи кретања на мосту у Косовској Митровици.

У току су разговори комесарке за спољну политику ЕУ Федерике Могерини и Александра Вучића. Претходно Могеринијева је разговарала са Мустафом.

Одвојени састанци са Могеринијевом се одржавају прије почетка састанка на нивоу премијера Србије и самопроглашеног Косова уз посредовање Европске уније на коме се очекује да ће бити постигнут коначни договор о спровођењу споразума о оснивању Заједнице српских општина, енергетици, слободи кретања и телекомуникацијама.

Слиједи тројни састанак Могеринијеве са Вучићем и Мустафом. Портпарока комесарке за спољну политику ЕУ Маја Коцијанчић је на свом твитер налогу поставила слику и текст у коме објашњава посредовање Брисела у овом дијалогу.