latinica  ћирилица
25/08/2015 |  12:31 | Аутор: СРНА

Девенпорт: Заштита мањина једна од основних вриједности ЕУ

Шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Девенпорт рекао је да је заштита мањина једна од основних вриједности ЕУ и да је Европска комисија увјерена да ће Хрватска поштовати своје националне и међународне обавезе.
Мајкл Девенпорт (фото: Медија центар Београд) -
Мајкл Девенпорт (фото: Медија центар Београд)

Девенпорт је, говорећи о проблему двојезичности у Хрватској, рекао да је дискриминација по основу припадности националној мањини изричито забрањена у Повељи о основним правима ЕУ која се примјењује кад год се спроводи законодавство ЕУ.

"Комисија се стара да се приликом примјене закона ЕУ поштују основна права и принцип забране дискриминације", рекао је Девенпорт.

Он је истакао да поштовање језичке и културне разноликости представља један од камена темељаца ЕУ прописан чланом 3 Уговора о ЕУ, преносе београдски медији.

"Иако националне политике о језику, укључујући двојезичне јавне натписе, остају у надлежности сваке државе чланице појединачно, Комисија је увјерена да ће хрватске власти поштовати своје националне и међународне обавезе, а посебно Оквирну конвенцију Савјета Европе за заштиту националних мањина и европску Повељу о регионалним и мањинским језицима, које је она ратификовала", истакао је Девенпорт.