latinica  ћирилица
25/08/2015 |  13:05 | Аутор: ТАНЈУГ

Вулин: Више од 4.000 миграната тражи привремени азил у Србији

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Србије Александар Вулин изјавио је данас да у Србији има више од 4.000 људи који су изразили намјеру да траже привремени азил, као и да је тренутна ситуација под контролом и не пријете никакве заразе и болести.
Александар Вулин - Фото: ТАНЈУГ
Александар ВулинФото: ТАНЈУГ

Како је саопштио Вулин, кроз Србију је до сада прошло 100.000 миграната.

"Тренутно у Прешеву имамо више од 1.000 миграната који чекају да прођу одговарајуће процедуре. Сви добијају љекарски преглед, лијекове, пакете хране и у који од наших центара треба да оду, куда да иду и како да се понашају", рекао је Вулин новинарима у Вршцу.

Он је казао да се људи који намјеравају да траже азил неће задржавати превише у нашој земљи, али да ће док буду ту бити заштићени домаћим и међународним законима.

"Штити их и однос српског народа према њима, јер ми знамо како боли туђа мука, па се тако и понашамо", рекао је министар и додао да безбједоносне службе Србије одлично раде свој посао и да талас миграната нема за циљ Србију, већ земље западне Европе.

Министар је поручио да ће они свакако бити збринути док су у Србији и да држава води рачуна о свом становништву управо тако што води рачуна о мигрантима.

Према његовим ријечима, кроз Србију је прошло више од 100.000 миграната и за разлику од већине других земаља Србија уредно евидентира колико њих прође кроз домаће центре и издаје им потребну документацију.

"Не покушавамо да смањимо, нити повећавамо њихов број и одговорно се понашамо према њима", додао је Вулин и нагласио да они у Србији не праве никакве инциденте, за разлику од онога што се могло видјети претходних дана у Македонији и Грчкој, као и да то говори о њима, али и о нама, односно да се Србија и према њима односи као према људима.

Србија, како је поручио, ипак не може сама, због чега јој је неопходна додатна помоћ ЕУ и међународне заједнице.