latinica  ћирилица
25/08/2015 |  13:16 | Аутор: СРНА

Божовић: Срамна одлука о продужењу притвора Ивановићу

Замјеник предсједника Грађанске иницијативе "Србија, демократија, правда" Ксенија Божовић каже да је одлука о продужетку притвора лидеру СДП-а Оливеру Ивановићу разочаравајућа и срамна, те да очекује да ће о овом случају бити ријечи током данашњих бриселских разговора премијера Србије Александра Вучића са представницима приштинских власти.

"Сада очекујемо од премијера Александра Вучића да данас у Бриселу разговара о случају `Ивановић`", рекла је Божовићева.

Божовићева, која је и предсједник Скупштине општине сјеверна Косовска Митровица, најављује да ће у том својству покренути иницијативу и затражити од предсједника десет скупштина општина са српском већином заказивање заједничке сједнице.

"То ћу урадити данас и надам се да ће иницијатива наићи на разумевање и да ћемо врло брзо имати ту седницу", каже она.

Божовићева додаје да је здравствено стање Оливера Ивановића поново угрожено јер је разочаран због јучерашње одлуке о поновном продужењу притвора.

"Не постоје законски разлози за даље трајање притвора Оливеру Ивановићу", рекао је Срни Ивановићев адвокат Љубомир Пантовић.

Он је додао да не постоје стварни разлози за даље трајање притвора Ивановићу и да суд приликом сваког продужења притвора само парафразира законски текст основа за притвор, без навођења конкретних околности.

"Законски разлози за даље трајање притвора не постоје и одавно је било време да судски притвор буде замењен неком од блажих мера", каже Пантовић.

"Притвор Ивановићу продужен је до 27. октобра, а решење о продужењу притвора је, супротно закону, донео члан судског већа Основног суда, а не председник већа, како то закон изричито налаже", наводи Пантовић.

Он појашњава да Закон о кривичном поступку Косова императивно налаже да у току главног претреса судски притвор против окривљеног једино и искључиво може продужити предсједник судског вијећа.

"Уложили смо жалбу Апелационом суду у Приштини, сада са разлогом више, јер је решење о продужењу притвора донео ненадлежни судија и не може да опстане", каже Пантовић.

Ивановић је ухапшен 26. јануара прошле године, а оптужница га терети да је током 1999. и 2000. године у Косовској Митровици, наводно, починио више кривичних дјела, укључујући и ратни злочин.