latinica  ћирилица
25/08/2015 |  13:23 | Аутор: ТАНЈУГ

Зид са Мађарском ускоро готов, нови талас миграната вечерас

У посљедња 24 сата криза избјеглица се привремено преселила са македонско-српске границе на границу Србије и Мађарске која је недавно почела да гради зид према Србији висок четири метара, у дужини од 175 км како би спријечила незаконит улазак миграната у своју земљу, а који би, како је најављено, требало да буде завршен 31. августа.
Мигранти након преласка границе Србија - Мађарска (Sergey Ponomarev for The New York Times) -
Мигранти након преласка границе Србија - Мађарска (Sergey Ponomarev for The New York Times)

Грчки трајект "Eleftherios Venizelos" јутрос је у Пиреј превезао 2489 избеглица из Сирије, који су били смештени на острву Лезбос и који ће, према најви грчких медија, најкасније вечерас стићи у прихватни камп у Ђевђелији, пренио је македонски портал Плус инфо.

Мигранти, који су ових дана у Грчку бродовима стигли из Турске, превезени су из луке Пиреј до жељезничке станице у Солуну одакле ће бити транспортовани у Поликастро у близини грчко-македонске границе.

Учестали су позиви да Европска унија треба да помогне Грчкој, Македонији и Србији, те да дефинише политику за избјеглице који пристижу из Сирије, Ирака и Авганистана.

У Србији се, пише македонски портал, избјеглице задржавају највише 24 сата тек колико да прикупе снагу, да се одморе и да прођу најбрже што могу.

Највећа гужва која траје неколико часова ствара се за сада само у прихватном капмпу у Прешеву.

У Миратовцу, пограничном мјесту у Србији, мигранте организовано дочекују аутобуси Високог комесаријата за избјеглице УН којима их превозе до Прешева, гдје се задржавају неколико сати колико је потребно да добију документ и да могу да наставе да се безбједено крећу српском територијом.

На македонској страни синоћ је остала само још мала група избјеглица у привременом прихватном кампу који је изграђен прије два дана и они су јутрос наставили пут за Табановце.

Портал наводи и да је америчка влада поручила да би наредне године САД требало да прими око 8.000 сиријских избјеглица.

Портпарол Стејт департмента Џон Кирби је рекао да Вашингтон разматра 15 хиљада захтијева за азил које му је доставио УНХЦР.

Највише избјеглица има у Турској и Либану, а УНХЦР процјењује да ће до краја године око 4,270 милиона избјеглица пребјећи из Сирије од почетка рата 2011.