latinica  ћирилица
25/08/2015 |  13:44 | Аутор: СРНА

Вучић: Балкану је потребна стабилност

Најважнији циљ свих учесника предстојећег самита о западном Балкану у Бечу мора бити политичка и привредна стабилност региона, поручио је премијер Србије Александар Вучић.
Александар Вучић - Фото: ТАНЈУГ
Александар ВучићФото: ТАНЈУГ

"За то је Србији и другим земљама региона потребна политичка подршка. Ми желимо да поново будемо на путу раста. То је за нас важно, а не некакве националистичке игрице, које неки желе да играју", рекао је Вучић за њемачки дневник "Ханделсблат".

Одговарајући на питање да ли се њемачка влада до сада мало бринула за Србију и Балкан, Вучић одговара да је управо обрнуто - да ниједна влада земаља ЕУ региону не поклања тако пуно пажње као влада у Берлину.

Говорећи о проблему миграната који преко територије Србије покушавају да се домогну Западне Европе, Вучић је указао на потребу европског рјешења тог проблема.

"Према избеглицама се добро понашамо. Дајемо све од себе. Мигранти су задовољни односом према њима у Србији, али проблем не можемо ми да решимо", рекао је Вучић, додајући да сви у Европи морају тијесно сарађивати.

Премијер Србије рекао је да се у Београду гради прихватни центар за око 1.000 миграната, да постоји и центар у јужној Србији, а изграђује се и један нови, на сјеверу Србије.

На констатацију да многи мигранти долазе без папира, Вучић каже да многи тек у Србији први пут буду регистровани, преносе београдски медији.

"Они из Грчке, преко Македоније, долазе до нас без икаквих папира", рекао је Вучић.

Коментаришући подизање ограде којом Мађарска покушава да заустави талас избјеглица, премијер Србије је рекао да су односи Београда и Будимпеште добри, али да у вези са тим питањем нема сагласности.

"Подизати жице - то не може решити ниједан једини проблем у Европи. Мигранти ће једноставно наћи други пут ка Западној Европи. Подизање жице у Мађарској, нажалост, подсећа на прошлост у источној Европи", рекао је Вучић.