latinica  ћирилица
25/08/2015 |  15:35 | Аутор: СРНА

Мишић: Бранити стечена радничка права

Савез синдиката Републике Српске користиће сва расположива средства синдикалне борбе да спријечи смањење стечених радничких права у Српској, укључујући протесте, изјавила је предсједник Савеза синдиката Ранка Мишић.
Бањалука-Синдикат - конференција за новинаре - Фото: СРНА
Бањалука-Синдикат - конференција за новинареФото: СРНА

"Синдикат жели да разговара и преговара, али никада неће пристати на смањење стечених радничких права у Републици Српској", рекла је Мишићева на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Након сједнице Предсједништва Савеза синдиката Републике Српске, којом је обиљежено 23 године од оснивања и рада ове репрезентативне организације радника, Мишићева је рекла да ће Савез синдиката у одбрани стечених радничких права користити протесте, штрајкове и демонстрације.

Мишићева је навела да ће резултати тих протеста зависити од низа фактора који ће се синдикату наћи на путу и наспрам којих треба да прилагоди дјеловање.

Предсједник Гранског синдиката металске индустрије и рударства Републике Српске Тане Пеулић рекао је да је синдикат у металској индустрији потписао директно колективне уговоре са компанијама, те да до данас ниједна компанија није отказала колективне уговоре у овом сектору.

"Предузећа која нису индустријски уређена не поштују одређене одредбе колективног уговора, због чега често инспекцијски и првосудни органи штите радничка права", истакао је Пеулић.

Он је рекао да код уређених компанија, као што су Рудник и термоелектрана "Станари" или "Алумина" из Зворника нема проблема приликом примјене колективних уговора и Закона о раду јер ти послодавци желе да имају профит, а с друге стране извршавају сва законом предвиђене обавезе према радницима.

Пеулић је рекао да нису коректне тврдње појединаца који у јавности поручују да се Савез синдиката Републике Српске само бори за запослене у јавном сектору, истичући да се Савез једнако бори за права свих радника у Српској.

Генерални секретар Савеза синдиката Републике Српске Велка Оџаковић рекла је да се Савез синдиката данас након 23 године налази на почетку, као и 1993. године када су тадашње власти покушале забранити рад синдиката, квалификујући га као "остатак комунизма и реметилачки фактор у тада младој држави".

"Постојећи Закон о раду Републике Српске је модеран, флексибилан, прилагођен тржишту рада и економско-социјалним условима Српске, усклађен са конвенцијама Међународне организације рада и одредбама Европске социјалне повеље које је БиХ ратификовала", истакла је Оџаковићева.

Оџаковићева је рекла да је једини проблем у Српској у недосљедном примјењивању његових прописа.

Она је нагласила да ће Савез синдиката Српске и даље чувати стечена радничка права која се односе на уговор о раду на неодређено вријеме као правило, уговор о раду на одређено вријеме најдуже на двије године, и то само у четири случаја, те 40-часовно седмично радно вријеме.

Оџаковићева је рекла да су стечена радничка права и плаћена пауза од 30 минута, годишњи одмор од 18 до 30 дана зависно од дужине радног стажа радника, плаћено одсуство до пет радних дана у одређеним случајевима, право на породиљско одсуство од годину дана, односно двије године за двоје и више дјеце, те многа друга.