latinica  ћирилица
25/08/2015 |  19:18 | Аутор: РТРС

Из Фонда солидарности највише новца исплаћено грађанима (ВИДЕО)

Годину дана након формирања Фонда солидарности ефекти су и више него видљиви. До данас је са рачуна Фонда исплаћено више од 115 милиона КМ.

Само у посљедње двије недјеље подијељено је 16, 5 милиона КМ за санирање посљедица прошлогодишњих поплава. Средства су распоређивана грађанима, привреди, општинама, а највише је утрошено на санирање штете у пољопривреди.

Најзначајнији дио средстава из Фонда солидарности исплаћен је грађанима који су у мајским поплавама претрпјели директну штету. Значајну позицију у расподјели новца из Фонда заузима санирање инфраструктуре, али и подршка привредницима и пољопривредницима, којима је по основу хитних мјера исплаћено 32 милиона КМ.

Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија рекао је да затим исплаћено 11,5 милиона КМ пољопривредним произвођачима као директна посљедица поплава, привредницима из Добоја шест милиона, директна подршка буџету пет милиона, подршка ЈП Путеви 16, 5 милиона, те општинама 20 милиона за санирање инфраструктуре.

Ефекти рада Фонда солидарности, годину дана касније, и више су него видљиви, каже министар.

Он је навео да су реализовани бројни пројекти на територији локалних заједница, посебне интервенције везане за њихову директну буџетску подршку. Додао је сигурно да ће тај пројекат трајати више година, око седам, како би биле саниране све посљедице.

Електронске платне картице биле су прва директна помоћ грађанима Републике Српске за санацију штете од поплава за више од 20.000 домаћинстава. Рок за њихово коришћење истекао је 1. јула ове године. Министар је рекао да је од 87 милиона КМ грађанима пласирано 72 милиона посредством платних картица.

Тренутно се на рачуну Фонда солидарности налази 23.600.000 КК, а тај износ се свакодневно повећава. Као један од приоритетних пројеката у наредном периоду јесте подршка привредним субјектима који до сада нису добијали средства из Фонда. Планирана је исплата доспјелих фактура на име испоручиоца робе и услуга, али и завршетак санације инфраструктуре и објеката јавних институција.