latinica  ћирилица
25/08/2015 |  20:20 | Аутор: РТС

Вучић: Потписани споразуми у Бриселу, формирана Заједница српских општина

Премијер Александар Вучић рекао је за РТС да је у Бриселу постигнут договор око свих тема. Сада имам поруку за наш народ на Космету, донијели смо добре споразуме - формира се ЗСО са широким овлашћењем, навео је Вучић. Потписани споразуми Београда и Приштине су значајно достигнуће, оцијенила висока представница ЕУ Федерика Могерини.
Александар Вучић (фото:printskrin) -
Александар Вучић (фото:printskrin)

Послије цјелодневних разговора у Бриселу, премијер Александар Вучић рекао је да су постигнути договори о формирању ЗСО, телекомуникацијама, Парку мира и енергетици и да су сви споразуми потписани.

"Сада имам поруку за наш народ, прије свега народ на Космету, донијели смо добре споразуме који њима гарантују не само безбједност и сигурност, већ и опстанак радних мјеста", нагласио је премијер.

Истакао је да је формирана Заједница српских општина која ће имати широка овлашћења.

"Мислим да смо одличан посао обавили за наш народ, објелоданићемо све споразуме. Ићи ћу на Косово и Метохију, у свих 10 српских општина, и говорити нашем народу, и мислим да ће бити задовољни оним што смо постигли", каже премијер.

Вучић поручио је да су споразуми постигнути у Бриселу добри по српски народ на Косову.

"Заједница српских општина ће имати свог предсједника, потпредјседника, скупштину, савјет, грб и заставу. Она ће одлучивати о сва четири питања из Бриселског споразума - од здравства, школства, урбаног и руралног планирања и економског развоја, до тога да ћемо моћи да је финансирамо из Србије. Недвосмислено се каже да Србија има право да је финансира, без пореза и такси", навео је Вучић у изјави за Радио-телевизију Србије.

Осим тога, директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић рекао је послије потписивања споразума у Бриселу да сада имају четири мјесеца за израду Статута Заједнице српских општина, и истакоа, да је главни договор постигнут.

Могерини: Споразуми значајно достигнуће

Споразуми Београда и Приштине представљају значајно достигнуће у процесу нормализације, наводи висока представница ЕУ за спољну политику Федерика Могерини.

Она је потврдила да су финализовани договори о примјени четири кључна споразума: о енергетици, телекомуникацијама, успостављању Заједнице српских општина и слободи кретања, односно мосту на Ибру у Косовској Митровици.

"Премијери Србије и Косова означили су прекретницу у постизању напретка у агенди дијалога. Они су договорили опште принципе и основне елементе ЗСО што утире пут ка њеном успостављању", саопштила је Могерини.

Премијери су се такође договорили о даљој примјени споразума о енергетици и акционом плану за Телеком што ће, како је навела, олакшати телекомуникацини систем и операције на Косову.

"Коначно, премијери су такође постигли договор о мосту у Митровици, који ће дефинисати употребу моста на узајамно прихватљив начин који симболизује дух дијалога у којем посредујем", истиче се у саопштењу.

"Данашњи исход представља значајно достигнуће у процесу нормализације. Рјешења попут ових данас постигнутих доносе конкретну корист људима и у исто вријеме омогућавају двјема странама да напредују на свом европском путу", оцијенила је Могерини.

Она је истакла да је посвећеност двојице премијера била од помоћи у постизању договора и потврдила да ће ЕУ активно подржати пуну примјену оваквог исхода. ЕУ ће такође наставити да ради на даљим корацима у дијалогу наредних мјесеци, поручила је Могерини.

Међутим, потпредсједник Владе у Приштини Хашим Тачи рекао је у Бриселу да је Србија потписивањем споразума на неки начин признала Косово као независну државу.

"Србија је потписала под притиском међународне заједнице. Косовска страна је стајала чврсто иза својих захтјева и постигла је договор у складу са косовским законима. Остаје на нама да радимо како бисмо изнијели све будуће процесе“, рекао је Тачи.