latinica  ћирилица
28/08/2015 |  20:01 | Аутор: Агенције

НБА звијезде се опростиле од Докинса

Многе бивше и садашње НБА звијезде, као и челници лиге одали су почаст легендарном Дерилу Докинсу, који је умро у 58. години живота.
Стварао историју НБА... Дерил Докинс (фото: www.usmagazine.com) -
Стварао историју НБА... Дерил Докинс (фото: www.usmagazine.com)

Докинсов надимак је био "Чоколадни гром", који му је дао пјевач Стиви Вондер.

Њих двојица су се упознали на инсистирање слијепог умјетника, који је послије тога рекао да је код њега осјетио "нешто посебно" што га је инспирисало за надимак.

Заштитни знак "Грома" била су силовита закуцавања, која су умјела да поломе таблу. Докинсов саиграч из Филаделфије Џим Спанаркел рекао је да његов тимски друг био омиљен код медија пошто је било вриједно пажње све што је говорио.

"Оне вечери када је први пут поломио таблу, пришао ми је током прекида и рекао да ће сада од менаџера морати да тражи нови уговор, пошто сада сви знају да је у стању да сломи таблу", рекао је Спанаркел.

Комесар НБА лиге Адам Силвер рекао је да је веома потресен због трагичне смрти Докинса, и да ће он остати упамћен по "невјероватном таленту и ентузијазму".

Докинсов бивши клуб Филаделфија се у емотивном саопштењу опростио од легендарног играча.

"Дерил Докинс ће остати у срцима своје породице, пријатеља, саиграча и навијача широм свијета. Свима ће недостајати његов шарм и смисао за хумор", наводи се у саопштењу Филаделфије.

Бивша НБА звезда Шакил О'Нил једном је рекао да је Докинс био "отац силовитих закуцавања", а да је он само један од његових синова.

Легенда Лос Анђелес Лејкерса Ирвинг Меџик Џонсон одао је почаст Докинсу преко друштвене мреже Твитер.

"Веома сам тужан што сам чуо да је мој пријатељ Дерил Докинс преминуо. 'Чоколадни гром' ће свима недостајати. Био је добар пријатељ и био ми је веома драг. Често сам једва чекао Дерила да дође на 'Ол стар' викенд. Увијек је био покретач журки", написао је Џонсон.

Центар Хјустона Двајт Хауард опростио се од Докинса на друштвеној мрежи Инстаграм, на коју је поставио његову фотографију и оставио опроштајну поруку.

"Почивај у миру. Био си један од мојих омиљених играча. Био си инспирација за многе младе играче, хвала ти за дуге разговоре и успомене. Не могу да вјерујем да си преминуо, али сад си на бољем мјесту", рекао је Хауард.

Многе бивше и садашње НБА звијезде попут Алена Ајверсона, Винса Картера, Криса Пола и Кобија Брајанта су такође одале почаст Докинсу.

Докинс је био први играч у историји НБА који је директно из средње школе заиграо у најјачој кошаркашкој лиги на свијету.

У најјачој кошаркашкој лиги свијета је провео 14 сезона, играјући за Филаделфију 76ерсе, Њу Џерси Нетсе, Јуту Џез и Детроит Пистонсе. У просеку је биљежио 12 поена и 6,1 скок по мечу, уз проценат шута од 57,2 одсто, који је седми најбољи у историји лиге.

Остаће упамћен по ломљењу табли на утакмицама 1979. године када је у размаку од три недјеље два пута поломио таблу при закуцавању на мечевима против Канзас Ситија и Сан Антонија.

Неколико дана послије другог закуцавања НБА лига је донијела правило да се свако наредно ломљење табле кажњава суспензијом.