latinica  ћирилица
01/09/2015 |  10:15 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Унапређење образовања - кључни фактор стабилности

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић пожељела је свим првачићима широм Српске срећан и успјешан почетак школовања, а свим ученицима и просвјетним радницима срећан и успјешан почетак школске године.
Основна школа у Петрову - Фото: СРНА
Основна школа у ПетровуФото: СРНА

"Задовољство нам је што од прошле школске године имамо благи раст уписа ученика у први разред основне школе", рекла је Цвијановићева.

Она је нагласила да је Влада Републике Српске и ове године обезбиједила бесплатне уџбенике за око 21.000 ученика првог и другог разреда основних школа, те да је за ту намјену издвојено око 100.000 КМ.

Према њеним ријечима, бесплатни уџбеници биће обезбијеђени и одличним ученицима од трећег до деветог разреда основних школа који долазе из породица са четворо и више дјеце.

Цвијановићева је истакла да је у буџету за 2015. годину планирано 4,6 милиона КМ за превоз ученика, а да је Влада Републике Српске одобрила и 380.000 КМ за санацију система гријања у школама, што ће бити реализовано у наредном периоду.

"Министарство просвјете и културе Републике Српске ће и у новој школској години плаћати превоз свим ученицима основних школа који станују на удаљености већој од четири километра од школе, а у школској 2014/2015. години то је обезбијеђено за око 21.000 ученика у Српској", додала је Цвијановићева.

Након поплава, протекла школска година искориштена је за санацију 54 предшколске установе, основне и средње школе страдале у поплавама, одобрено је скоро 13 милиона КМ из ЕУ програма за опоравак од те природне катастрофе, а значајна средства, од два милиона марака, донирала је и Влада Србије.

Предсједница Владе захвалила је на помоћи и великој подршци у обнови школа послије поплава коју су пружили домаћи и међународни донатори.

Она је подсјетила да је из Развојног програма Републике Српске у периоду од 2007. до 2014. године у основне школе уложено 38,5 милиона КМ, а у средње образовања 8,5 милона КМ.

"Један од стратешких циљева Владе Српске је стварање услова за константно унапређивање образовања, које је кључни фактор стабилности и развоја сваког друштва и због тога је наша обавеза да ученицима и наставном особљу омогућимо што боље услове за рад", закључила је Цвијановићева.

Поводом почетка школске године у Српској, предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић и министар просвјете и културе Дане Малешевић, посјетиће Основну школу "Десанка Максимовић" у Трну, коју у школској 2015/16 години похађа 1.137 ученика и у којој је око 90 запослених.

У новембру 2014. године Влада је за ову школу издвојила 50.000 КМ за замјену котлова за гријање, а захваљујући средствима ЕУ од 162.000 КМ за опоравак од поплава, у овој школи су у протеклој години ставили нову фасаду и столарију.

У Републици Српској има 187 основних и 92 средње школе, од чега 88 јавних и четири приватне.

У основним и средњим школама у наредној школској години наставу ће похађати око 137.000 ученика, од којих око 94.000 у основним школама и око 43.000 ученика у средњим школама.