latinica  ћирилица
01/09/2015 |  14:47 | Аутор: СРНА

Лукач: Низ неистина које немају везе са часним новинарским позивом

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач рекао је да не спори чињеницу да је Окружно тужилаштво Бањалука подигло оптужницу против њега за наношење лаке тјелесне повреде, квалификовало ђело и предложило казну, те да је ту информацију пренио извјесни новинар блогер који је изнио невјероватне неистине и увреда које немају везе са часним новинарским позивом.
Драган Лукач - Фото: РТРС
Драган ЛукачФото: РТРС

"Исти блогер је узео себи за право да буде и тужилац и судија и да преквалификује лаку повреду у тешку уз салву лажи да сам тешко претукао једно лице које је остало инвалид и доживио тешку фрактуру лобање, тешко оштећење ока...", истакао је Лукач поводом информације о подизању оптужнице против њега за наношење лаке тјелесне повреде, а коју су пренијели поједини медији.

Лукач је навео да о наведеним повредама оштећеног постоји медицинска документација и налаз вјештака и све говоре да се ради о лакшим повредама у виду одеротина и огреботина, као и да је лаж да се наведени догађај десио испред зграде.

"Истина је да се мени до тада непознато лице старости преко 20 година појавило непосредно испред капије моје куће и физички насрнуло на малољетну дјецу од пет до 10 година, њих 15-так, који су се играли на дјечијем игралишту, уз луђачке повике 'све ћу вас побити', након чега су дјеца побјегла на све стране, а нека и на дрво поред игралишта на које се посебно устремио вриштећи на њих 'силазите доље, све ћу вас побити'.

Када га је моја супруга која је била присутна и комшиница са бебом у наручју упозорила да не дира дјецу и да су се уплашила, исто лице се окреће према њима и уноси се у лице вриштећи 'шта ти хоћеш, главу ћу ти откинути'", навео је Лукач.

У том тренутку је, истакао је он, пришао том лицу и отвореним дланом га одгурнуо у намјери да га спријечи у очитој намјери да их повриједи, након чека је дошло до гурања.

"Тада сам то лице оборио на земљу уз помоћ захвата на руци и држао га у намјери да га смирим. Он је покушавао да ме удари ногама и том приликом је дошло до повреда у виду одеротина и огреботина јер је лежао на асфалту и покушавао се отети из захвата све вријеме говорећи 'пусти ме, све ћу их побити'.

Када сам га питао кога ће побити, поновио је 'дјецу... све ћу их побити'. Питајући га за разлог, он је одговорио 'тукли су ми сестру, све ћу их побити'. Након неколико минута држања у захвату исти је рекао да се смирио и да неће правити проблеме, након чега сам га пустио", појаснио је Лукач.

Он је додао да се све десило због безазлене дјечије игре у којој је његову сестру од седам-осам година ударило друго дијете од пет година. "Након што му се сестра пожалила исти је узео правду у своје руке и кренуо да тражи дјецу од пет-шест година да их казни на невиђен и непримјерен насилнички начин са озбиљном пријетњом да ће их повриједити и убити", рекао је Лукач.

Он је нагласио да је његов одговор на овакво понашање био потпуно адекватан.

"И овај пут, а и у будућности ако будем у прилици увијек ћу спријечити било ког насилника да нападне и повриједи или заплаши било чије дијете или жену и никада од таквих ствари нећу окренути главу, без обзира како тужиоци квалификовали ова дјела или како судије пресудили у поступку и по цијену да морам ићи у затвор због тога што сам само бранио дјецу и жене. И на то сам спреман, али никад нећу дозволити да моја или друга дјеца не смију изаћи на улицу и безбрижно се играти и свађати у својим безазленим играма а да их не угрози неки насилник који сматра да има право да пријети и туче малу ђецу", истакао је Лукач у саопштењу.

Он је навео и да су његова супруга и комшиница, која је била присутна, поднијели кривичну пријаву против Д.С. због напада на њих и дјецу, озбиљних пријетњи и угрожавање сигурности, о чему Окружно тужилаштво тек треба да се изјасни.

"Нисам ни на који начин утицао на тужилаштво како да квалификује овај случај или да одустане од њега, тако нећу утицати ни на Суд да ли ће потврдити оптужницу. Искрено се надам да хоће како бих се суочио на суду између осталих и са тужиоцем и да чујем његове аргументе за осуду", истакао је Лукач.

Он је навео да је поводом информације о подизању оптужнице против њега и низа изнесених лажи обавезан да се јавности обрати саопштењем јер није у могућности да сазове конференцију за новинаре и објасни све чињенице у вези са овим случајем, с обзиром да се још налази на боловању због двије операције на крвним судовима које је недавно имао на ВМА у Београду, као посљедицу ратних рана које је задобио на сарајевском ратишту, јуна 1995. године.

Лукач је нагласио да је саопштење написао као грађанин због истине и објективног информисања, а не као министар, јер се наведени догађај десио много прије његовог постављења на мјесто министра унутрашњих послова Републике Српске.

"Иако се случај десио много раније, оптужница је подигнута сада када сам министар унутрашњих послова. Очито, Тужилаштво хоће да се прослави подизањем оптужнице против једног министра. Надам се да ће тако бити ажурни убудуће и према криминалцима и разбојницима које након привођења од стране полиције и саслушања одмах пуштају на слободу не одређујући им притвор из само њима познатих разлога. Надам се да ће све учесталији такви случајеви убрзо добити осуду јавности како се већ дешава у Србији и ширем региону", истакао је Лукач.

"Такође, морам да захвалим наведеном блогеру што је ову информацију објавио на дан када сам рањен на бихаћком ратишту 31. августа 1994. године, као својеврсну честитку, а знајући како је добро информисан у одређеним случајевима не сумњам у његове добре намјере и избор овог дана", истакао је Лукач.