latinica  ћирилица
01/09/2015 |  20:12 | Аутор: РТРС

Влада Српске утврдила сет реформских закона (ВИДЕО)

Влада Републике Српске утврдила је сет реформских закона чији је циљ растерећење привреде, ограничење јавне потрошње и повећање одговорности за ефикасно коришћење буџетског новца.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

О приједлозима седам закона, који су утврђени Економском политиком, половином овог мјесеца расправљаће Народна скупштина.

Пословна заједница поздравила је предложена законска рјешења. Оцјењују да ће закони имати позитивне ефекте за привреду, али недовољно све док се не спроведе зацртано у Економској политици.

Од Владе Републике Српске очекују да у што краћем року у скупштинску процедуру упути и приједлог закона о доприносима, али и Нацрт новог закона о раду. Све што је предвиђено Економском политиком, до краја године наћи ће се пред Парламентом Српске, поручила је премијерка Жељка Цвијановић.

Пажњу јавности, поготово привредника, привлаче приједлози закона о порезу на добит, непокретности и фискалној одговорности.

Предложени закони су прошли јавну расправу. У односу на Нацрт – није било много измјена. Када је ријеч о Приједлогу закона о порезу на добит, у првој верзији, по угледу на земље ЕУ, Влада се одлучила на стопу од 20 одсто. Од тога је одустала. Стопа остаје 10 одсто, што је у поређењу са просјечном стопом у ЕУ- веома ниско. Премијерка Жељка Цвијановић каже да су неаргументоване поједине тврдње да ће се највећи произвођачи и велетрговци из Српске преселити у Федерацију.
 
" Нема потребе да пословни субјекти из РС преносе пословање у Федерацију, јер су законска рјешења усаглашавана са Привредном комором и Унијом удуржења послодаваца“, истиче премијерка.


Да је у сету предложених закона уважена већина захтјева пословне заједнице - потврдили су и привредници. Сматрају да би стопа пореза на непокретности требало да буде нижа, и да умјесто 0, 20 износи 0,10 одсто. Влади замјерају што у овом сету пореских закона није било приједлога закона о доприносима.

Економски стручњаци оцјењују да је добро што се кренуло у разматрање пореских закона, поготово о начину измирења пореског дуга. Сматрају да још има недостатака, али и времена за промјене.

Све измјене Влада најављује да ће бити у договору с Унијом удружења послодаваца. Простора има и за амандманско дјеловање у Народној скупштини.