latinica  ћирилица
02/09/2015 |  10:04 | Аутор: СРНА

Општине унског слива против изградње радиоактивног одлагалишта

Начелници свих осам општина у сливу ријеке Уне у Републици Српској и Федерацији БиХ потписом ће потврдити да су против изградње одлагалишта радиоактивног отпада на Трговској гори у Хрватској, у близини границе са БиХ, изјавио је начелник Одјељења за стамбено-комуналне послове општине Козарска Дубица, Даријан Бабић.
Радиоактивни отпад - Фото: РТРС
Радиоактивни отпадФото: РТРС

Бабић је истакао да ће овакав став бити велика подршка и ресорном министарству и Регулаторној агенцији за радијациону и нуклеарну безбједност БиХ.

"Против изградње су и грађани Двора, мада због тога што Хрватска није зауставила процес изградње и даље постоји бојазан од тога шта се догађа у касарни Черкезовац на локалитету Трговска гора гдје је планирано складиштење отпада", рекао је Бабић.

Он је нагласио да је на јучерашњем састанку у Новом Граду закључено да се покрене иницијатива да се до краја године мониторингом стручњака из области радиологије и нуклеарне сигурности провјери да ли у касарни Черкезовац већ постоји нелегално одлагалиште.

У општинској управи Нови Град јуче је одржан састанак о теми одлагања радиоактивног отпада у сусједној Хрватској, коме су присуствовали министара за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић, директор Регулаторне агенције за радијациону и нуклеарну безбједност БиХ Емир Диздаревић, начелница општине Нови Град Сњежана Рајилић и представници општине Козарска Дубица.

Бабић је рекао да је с јучерашњим закључцима састанка упознао начелника општине Козарска Дубица Милу Злојутра, који ће у наредном периоду сагласно дјеловати са начелницима осталих општина које гравитирају овим подручјем.

Државни завод за радијациону и нуклеарну безбједност Хрватске објавио је 27. јула приједлог Националног програма спровођења стратегије збрињавања радиоактивног отпада, искориштених извора нуклеарног горива, у којем је планирана локација одлагалишта касарна Черкезовац на Трговској гори у хрватској општини Двор.