latinica  ћирилица
02/09/2015 |  11:23 | Аутор: РТРС

Цвијановићева и Новалић на сједници акционара Електропреноса (ВИДЕО)

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић разговарала је у Бањалуци са премијером Федерације БиХ Фадилом Новалићем
Жељка Цвијановић и Фадил Новалић - Фото: РТРС
Жељка Цвијановић и Фадил НовалићФото: РТРС

Предсједница Владе Српске и федерални премијер размијенили су мишљење о актуелним економским и политичким темама, изразивши задовољство због постигнутог договора у вези са усаглашавањем и усвајањем документа "Реформска агенда за БиХ 2015 – 2018", као једног од предуслова за наставак кретања БиХ ка ЕУ.

На састанку је разговарано о имплементацији Реформске агенде и основним правцима дјеловања Владе Српске и Владе ФБиХ, као кључних носилаца реформских процеса у БиХ.

Овом приликом, предмијерка је нагласила да је Влада Српске опредијељена за наставак сарадње са Владом ФБиХ у вези са усаглашавањем законских рјешења у складу са Реформском агендом, те дефинисањем комплементарних рјешења ради што ефикаснијег дјеловања у стратешким секторима. 

Цвијановић - Новалић на скупштини Електропреноса БиХ (фото: РТРС)

Цвијановићева и Новалић приствовали су сједници Скупштине акционара Компаније за пренос електричне енергије "Електропренос БиХ".

Након Скупштине, премијерка је рекла да је прихваћен финансијски извјештај и расподјела добити.

ЦВИЈАНОВИЋ: РЕБАЛАНС У СРПСКОЈ ДУБОКО У ЈЕСЕН

ПредсједниЦА Владе Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да ће Влада Српске дубоко у јесен ићи са ребалансом Буџета.

"Када смо радили ребаланс, нисмо га радили више пута годишње као неке земље у окружењу, већ смо чекали јесењи период да знамо како ствари стоје и шта треба урадити једним ребалансом, да би се након тога испуњавале обавеза за усвајање новог буџета", рекла је Цвијановићева.

Она је истакла да је стари аранажман са Међународним монетарним фондом у суштинскоим смислу престао да постоји крајем прошле године, када су изостале двије транше које су требале бити повучене у износу од 85 милиона КМ.

"Сада се ради на преговорима око закључења новог аранжмана, с тим да су нам представници ММФ-а, када смо разговарали с њима, рекли да ће водити рачуна и о чињеници да ми нисмо били ти који су повукли средства раније, па смо очекивали да ћемо добити понуду за већи новац", додала је Цвијановићева.

Она је истакла да је Влада Републике Српске због тога била суочена са потешкоћама око извршења буџета, али је успјела да обезбиједи редовност исплата најважнијих ставки као што су плате и пензије, те измирење неких акумулираних обавеза из претходног периода.

"Ми смо то ишчистили и кренули у ишчићавање текућих обавеза, што не иде жељеном динамиком због кашњења исплата у области пољопривреде, док се друге обавезе мање–више извршавају", додала је Цвијановићева.

Премијер ФБиХ Фадил Новалић истакао је да је мањак у Буџету ФБиХ укупно 240 милиона КМ, те се морају наћи извори који ће то покрити, а ако то не буде аранжман са ММФ-ом, мораће бити комерцијалне банке, у вези с чим је Влада већ у преговорима.

Он је најавио ребаланс Буџета за најмање 15 дана.

Извор: РТРС, Срна