latinica  ћирилица
02/09/2015 |  14:20 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Услове за карго саобраћај имају Сарајево и Бањалука

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да услове за карго превоз имају сарајевски и бањалучки аеродроми, док тузлански аеродром, према оцјени надлежне комисије, није стекао услове за то.
Жељка Цвијановић, предсједница Владе Републике Српске - Фото: РТРС
Жељка Цвијановић, предсједница Владе Републике СрпскеФото: РТРС

"Ранијим одлукама, када је прављен цијели концепт, утврђено да ту способност треба да имају аеродроми Сарајево и Бањалука. Руководећи се таквим одлукама, уложили смо значајна средства када је ријеч о инфраструктури и ономе што је потребно да бисмо омогућили извоз меса преко аеродрома", подсјетила је Цвијановићева.

Она је додала да су средства улагана у складу са таквом одлуком, те да се тренутно ради на изградњи логистичког центра близу бањалучког аеродрома, а којим ће бити ојачан капацитет аеродрома за карго саобраћај.

Предсједник Владе ФБиХ Фадил Новалић сматра да додјељивање дозволе за карго саобраћај тузланском аеродрому не би био велики проблем.

"Може се договорити да се чак задрже количине на бањалучком аеродрому, а да се тузланском да право да иде са карго превозом не само меса, него и других ствари", рекао је Новалић.

Он је навео да се не извозе велике количине меса, те да ће, када буде достигнута дозвољена квота извоза, бити посла за све аеродроме у БиХ.

На састанку премијерке Цвијановић са Новалићем, разговарано је и о имплементацији Реформске агенде и основним правцима дјеловања Владе Српске и Владе ФБиХ, као кључних носилаца реформских процеса у БиХ. Премијери Српске и Федерације присуствовали су Скупштини акционара "Електропреноса БиХ".