latinica  ћирилица
02/09/2015 |  16:37 | Аутор: СРНА

Ц. Гора: СПЦ тражи повлачење Нацрта закона о слободи вјероисповијести

Митрополија црногорско-приморска Српске православне цркве /СПЦ/ захтијева да Влада Црне Горе и Министарство за људска и мањинска права повуку из процедуре Нацрт закона о слободи вјероисповијести.

У закључцима са округлог стола, који су поводом Нацрта организовале Митрополија црногорско-приморска и епархије будимљанско-никшићка, захумско-херцеговачка и милешевска, захтијева се од Министарства и да прошири Радну групу са признатим експертима и представницима цркава и вјерских заједница и приступи припреми новог Нацрта закона.

- Тиме би се, признавањем и гарантовањем права у истом обиму, створио и прави и адекватни оквир за све цркве и вјерске заједнице, а не само за једну - наводи се у закључцима.

У закључцима се истиче да су процес припреме Нацрта закона обиљежили бројни дискриминаторски акти Министарства, и то првенствено лишавањем цркава и вјерских заједница права учешћа, преко својих стручних представника.

- Нацрт закона је ускраћен и за експертску подршку угледних правних стручњака из земље и иностранства. Нетранспарентност је, послије дискриминације, друго обиљежје поступка припреме Нацрта закона - указује се у закључцима.

У тексту је оцијењено да је Нацрт закона по много чему гори од Закона из 1977. године умјесто да буде у складу са савременим европским законима.

- Нацрт закона тражи регистрацију цркава и вјерских заједница који постоје на простору Црне Горе 1.700 година. Претходни закон предвиђао је пријаву искључиво новооснованих вјерских заједница - наводи се у закључцима.

Како се истиче, одредбама Нацрта закона се тако укида правни субјективитет свих цркава и вјерских заједница, поништавају њихова вјековна стечена права, ограничава и сужава вјерска мисија, спречава њихово право да самостално уређују своје унутрашње устројство.

- Омогућава агресивни државни интервенционизам у њихова унутрашња питања, лишавају се законито стечених својинских права над вјерским објектима и десеткованом непокретном имовином која им је остала послије национализације након Другог свјетског рата и других видова одузимања имовине, укида досадашњи систем евиденције и уводи систем регистрације цркава и вјерских заједница - пише у закључцима.

Бројне одредбе Нацрта закона, како је закључено, супротне су Уставу и другим важећим законским прописима Црне Горе, "а по свом духу не одговарају цивилизацијском и европском схватању вјере и одраз су идеолошке супротстављености црквама и вјерским заједницама".

Како је закључено, у појединостима, али и у цјелости, Нацрт закона не кореспондира са правним поретком Црне Горе.

- Нацртом закона се оснажује седамдесетогодишња забрана вјеронауке у јавним школама, а дјеца се неосновано лишавају права на вјерску поуку у правом и пуном обиму - закључено је на округлом столу.

Предложени Нацрт, додаје се, није могуће исправити након јавне расправе и ускладити са позитивним правом Црне Горе и обавезујућим међународноправним актима, јер би се, послије такве интервенције, добио нови текст о коме би поново морала да се поведе јавна расправа.