latinica  ћирилица
03/09/2015 |  20:37 | Аутор: ТАНЈУГ

Орбан: Не желимо велики број муслимана у земљи

Мађарски премијер Виктор Орбан изјавио је данас да је приоритет Будимпеште да ојача спољну границу Европске уније, односно границу Мађарске са Србијом, и да ће учинити исто на граници са Хрватском, уколико избјеглице почну да користе тај пут.
Виктор Орбан - Фото: AP
Виктор ОрбанФото: AP

Орбан је навео да је Мађарска против примања много избјеглица, који су претежно муслимани.

"Не желимо да имамо велики број муслимана у нашој земљи", рекао је мађарски премијер и подсјетио какво је било искуство Мађарске са отоманском владавином, пренијела је агенција Ројтерс.

Орбан је навео да званичници ЕУ нису понудили да премјесте тражиоце азила из Мађарске, али да ће размотрити систем квота уколико им такав начин распоређивања избјеглица буде понуђен.

"Размјештање илегалних миграната међу државама чланицама ЕУ је илузорно рјешење", оцијенио је Орбан на конференцији за новинаре у Бриселу, коментаришући приједлог Европске комисије.

У извјештају њемачког листа "Велт" се наводи да Европска комисија разматра пресељење 54.000 миграната из Мађарске у друге земље чланице ЕУ, што је Орбан окарактерисао као "блефирање", истичући да се те бројке нису разматрале у разговорима у којима је учествовао у Бриселу.

"А систем квота је морално тешко питање", навео је Орбан, додајући да то није рјешење и да чак његови заговорници то знају.

Орбан је навео да нико не говори о томе да ли ће мање избјеглица долазити послије увођења система квота и не поставља се питање "шта ће се десити када се избјеглице размјесте и како ће бити могуће да их задрже у земљи која им додјељена".

Мађарски премијер је примјетио да се Европа данас не суочава са избјегличком кризом, јер, како је нагласио, "већина илегалних миграната нису избјеглице".

Послије разговора са предсједником Европске комисије Жан-Клод Јункером, Орбан је новинарима рекао да је истина да су многи мигранти "заиста избјеглице, али да много више њих не бјежи од прогона или ратова, већ су кренули у Европу у нади да ће имати бољи животни стандард".

"Постоји већи број миграната који нису из ратних зона и постоји неограничено надолажење њих", навео је Орбан и предложио да би требало тим људима јасно ставити до знања да избјеглице које нису из ратних зона, неће добити прилику да живе у Европи, преноси МТИ.