latinica  ћирилица
28/09/2015 |  19:16 | Аутор: РТРС

Ко осигурава школарце у Српској? (ВИДЕО)

Иако школско осигурање није обавезно, готово 80 одсто родитеља, углавном ученика млађег узраста, одлучује се да почетком сваке школске године, осигура своје дијете. Сваке године то раде и у Основној школи Иван Горан Ковачић у Бањалуци.
Школа - Фото: РТРС
ШколаФото: РТРС

Прошле године, школа је уговор потписала са Јахорина осигурањем, а ове са Босна Сунцем, осигуравајућом кућом из Сарајева. Осигуравајућа друштва у Српској питају се, како је могуће да ниједна од 12 регистрованих кућа није могла да понуди сличне услове, ако не и боље . 

За осигуравајуће куће из Републике Српске, цијели овај случај помало је, кажу, смијешан. Док се оне боре на тржишту Федерације да од 20 уговора један буде склопљен са њима, њихове колеге из другог ентитета и више него успјешно послују на тржишту Српске.

- Колико знам ни једно осигуравајуће друштво из Српске није добило ту привилегију да осигура било коју велику институцију у Федерацији, рекао је Миломир Дурмић, Дрина осигурање.

Иако су доведени пред свршен чин, када им је речено да ће њихова дјеца бити осигурана код осигуравајуће куће Босна Сунце из Сарајева, и родитељи су поставили исто питање: - Зар Српска нема осигуравајућу кућу која ће понудити сличне ако не и боље услове. Већина их и не зна гдје су им дјеца осигурана. А када сазнају то им и није од велике помоћи.

Школа је уговор већ потписала, а на родитељима је да одлуче хоће ли своју дјецу осигурати. Да ли је директор школе разговарао са другим осигуравајућим друштвима и какве су биле понуде, нисмо успјели да сазнамо јер директор није желио пред камере.

У кратком телефонском разговору рекао нам је да на ту тему не жели да даје било какве изјаве и да је све урадио по закону.

Поступак осигуравања у основним школама спроводи се тако што им осигуравајуће куће сваке године пошаљу понуде, које потом иду на наставничко вијеће, гдје се на приједлог школског одбора усваја она с најбољом понудом.

У овом ланцу запостављена је карика која је можда и најважнија, родитељи чија дјеца иду у ову школу.