latinica  ћирилица
30/09/2015 |  12:41 | Аутор: СРНА

Козарев: Статус СПЦ на Косову рјешавати у оквиру бриселског дијалога

Србија тражи од међународне заједнице да се активније укључи у рјешавање статуса Српске православне цркве и њене имовине на КиМ, као и да се то питање рјешава у оквиру бриселског дијалога са Приштином, рекао је замјеник директора Канцеларије Владе Србије за КиМ Душан Козарев.

Козарев је, у обраћању на овогодишњем ОЕБС-овом Самиту људске димензије у Варшави, истакао да Приштина то питање до сада није жељела да рјешава дијалогом.

"На Косову и Метохији српско религијско наслеђе суштински је дио националног идентитета. Српска православна црква и манастири на Косову и Метохији доказ су древности српске државности, доказ патње и опстанка српског народа, и Срби су веома везани за њих", рекао је Козарев на панелу "Борба против расизма, ксенофобије и дискриминације".

Износећи аргументе против пријема самопроглашеног Косова у Унеско, Козарев је подсјетио на континуирану историју напада на српске светиње на Косову и Метохији, апелујући на ОЕБС да нотира и чува информације о таквим инцидентима.

Он је подсјетио да су објекти СПЦ на Косову и Метохији у новијој историји били на удару деструктивног албанског национализма од осамдесетих година прошлог вијека, да би напади кулминирали током ратних сукоба и размјештања међународних снага у овој српској покрајини.

"Након доласка међународних снага 1999. године 141 црква и манастир СПЦ потпуно су уништени или тешко оштећени. Само током мартовског насиља 2004. године оштећено је или уништено 35 сакралних објеката СПЦ", рекао је Козарев.

Он је истакао да су се на удару нашли и споменици под заштитом Унеска, као што су Богородица Љевишка у Призрену и манастир Високи Дечани, који је у неколико наврата гранатиран, а зграде у манастирском комплексу су наружене графитима "ИСИС", "Калифат долази", "ОВК" и "Албанска национална армија".

Предочио је да је само у првих шест мјесеци ове године забиљежено девет исписивања графита "ОВК" и "ИСИС", пљачкашких упада у цркве, скрнављења православних гробаља и других инцидената.

Он је истакао да у протекле двије деценије инциденти из мржње угрожавају колективну димензију вјерске слободе на КиМ.

Проваљивање у цркве и пљачка, писање графита, малтретирање монаха, узурпација црквене имовине, илегална градња на црквеним посједима и скрнављење православних гробаља, каже Козарев, и даље се дешава такорећи свакодневно.

"Озбиљан проблем је и онемогућавање прослављања хришћанских празника", упозорио је Козарев, истакавши да инциденти по правилу не добијају судски епилог, а да се неки напади на црквену имовину чак догађају уз експлицитну или прећутну сагласност правосудних органа.