latinica  ћирилица
01/10/2015 |  09:26 | Аутор: СРНА

Ћеранић: На сцени дискредитација референдума

Стручњак за безбједност Предраг Ћеранић оцијенио је да је прича о наводном миту у виду килограма злата покренута с циљем дискредитације за Србе и Републику Српску злата вриједног референдума о раду Суда и Тужилаштва БиХ.
Предраг Ћеранић - Фото: РТРС
Предраг ЋеранићФото: РТРС

"На то указује и истовремено пласирана потказивачка изјава /предсједника НДП-а Драгана/ Чавића да се референдумом само жели извршити притисак на међународну заједницу и Сарајево, како би се извукао максимум из структуралног дијалога", навео је Ћеранић.

Ћеранић је за "Прес Република Српска" нагласио да чињеницу да је референдум главна мета доказује и теза, коју износи дио опозиције, по којој спровођење референдума може довести до сукоба у БиХ, чиме дају "вјетар у леђа" лидеру СДА Бакиру Изетбеговићу.

"Али, њима вјероватно није познато да је Изетбеговићу од западних извора скренута пажња да ни у којем случају не смије подржати радикалне мјере након спровођења референдума у Српској, јер нико не жели нову Сирију на Балкану, што је била очита алузија на руску интервенцију у Сирији", истиче Ћеранић.

Он додаје да је Изетбеговићу више него јасно речено да се Руси неће либити да заштите Српску у случају оружаних напада на њу и да за то "чак ни /премијера Србије Александра/ Вучића неће питати", те је лидеру СДА препоручено да "спусти лопту" и "прогута жабу" звану референдум.

"Руски 'сухоји' и специјалне снаге на аеродрому у Летакији постали су нова реалност која може осванути на било којем мјесту гдје су руски интереси угрожени. Промијењен је однос снага на Блиском истоку. Међутим, руске оружане снаге у Дамаску не бране само Сирију већ превентивно и Кавказ, али и Балкан. Пад 'Исламске државе' ријешио би и мигрантску кризу", истиче Ћеранић.

Он сматра да је, како би се све то видјело, потребно се "попети на већу висину", која се може досегнути само уздизањем изнад својих слабости.

"Ко себе побиједи, све је своје противнике савладао. Тако и они који страхују од спровођења референдума, јер не знају шта ће донијети 'дан послије', када побиједе фрустрације које су им донијели претходни избори, и на референдум ће гледати другим очима", закључио је Ћеранић.