latinica  ћирилица
02/10/2015 |  11:45 | Аутор: СРНА

Шпирић: Суд БиХ мора бити у фокусу реформе правосуђа

Мало је аргумената који упућују на позитиван исход реформе правосуђа посредством структуралног дијалога све док предсједник Суда БиХ Медџида Кресо не схвати да се та реформа односи и на Суд БиХ, рекао је данас Срни потпредсједник СНСД-а Никола Шпирић.
Никола Шпирић - Фото: РТРС
Никола ШпирићФото: РТРС

"Тешко се отети утиску да управо логика којом наступа госпођа Кресо `Суд БиХ - то сам ја` не представља најснажнију подршку захтјеву за одржавање референдума у Републици Српској", рекао је Шпирић, реагујући на јуче изнесене ставове предсједника Суда БиХ током Таиекс семинара о реформи правосудних институција на нивоу БиХ, који се у организацији Делегације ЕУ у БиХ одржава у Сарајеву.

Предсједник Суда БиХ Медџида Кресо нагласила је да је прије потписивања протокола у Бриселу требало провести стручну расправу, а потом компилацијом рјешења и свих нацрта закона доћи до "заједничке тачке" и потписати протокол.

"Два понуђена нацрта закона, из Републике Српске и Министарства правде БиХ из 2013. године иницирају компромис науштрб струке. Компромиса на рачун владавине права не смије бити, као и на рачун губитка или смањења надлежности Суда и Тужилаштва БиХ", рекла је Кресо.

Семинар је организован након састанка министара правде 10. септембра у Бриселу, на којем је поновљена опредијељеност за структурални дијалог о правосуђу између ЕУ и БиХ, те потписан Протокол који предвиђа низ мјера за рјешавање реформских приоритета у сектору правде.

Дводневни семинар о реформи правосудних институција на нивоу БиХ отворио је шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс Гунар Вигемарк, а присуствују представници министарстава правде БиХ, Српске и Федерације БиХ, те највиши представници правосудних институција БиХ, предсједник Високог судског и тужилачког савјета БиХ БиХ Милан Тегелтија и предсједник Суда БиХ Медџида Кресо.