latinica  ћирилица
02/10/2015 |  13:49 | Аутор: РТРС

Други дан семинара о реформи правосуђа у БиХ (ВИДЕО)

У Сарајеву је данас настављен дводневни семинар о реформи правосудних институција на нивоу БиХ
Антон Касиповић - Фото: РТРС
Антон КасиповићФото: РТРС

Семинар, на којем се траже рјешења за надлежности између судова и формирање апелационог или вишег суда у БиХ који би замијенио постојећа апелациона вијећа Суда БиХ, и даље траје.

Пред учесницима су два Нацрта закона - један је приједлог Министарства правде РС из ове године, а други Министарства правде БиХ из 2013. године.

Министар правде РС Антон Касиповић, у изјави за РТРС, рекао је да је добро што се уопште разговара о приједлогу из Републике Српске који је у основи потписаног протокола у Бриселу. Такође је нагласио да овај формат разговора о реформи правосудних институција у БиХ никако не треба доводити у везу са започетим активностима око референдума у Српској.

Касиповић је додао да је веома важно што је делегација из РС изнијела своје мишљење, али и да су се могле чути критике и различита мишљења о приједлогу из РС.

- Приједлог из Српске иде даље. Надамо се да ће завриједити мишљења експерата која бисмо у писаној форми требали добити у наредних десетак дана - каже Касиповић.

Он је нагласио да ће Министарство правде РС додатним аргументима и даље образлагати зашто је битно разграничити надлежности Суда БиХ позивајући се, како је рекао, на ставове из аналитичке процјене досадашње припреме.

- Ми смо става да се у оквиру ВСТС-а формира један тим који би из више углова разматрао оба приједлога, као и један мјешовити тим који би формирало Министарство правде у Савјету миистара - додао је Касиповић.