latinica  ћирилица
02/10/2015 |  16:10 | Аутор: СРНА

Ћузулан: Отворити институције грађанима

Координатор за реформу јавне управе у БиХ Драган Ћузулан изјавио је да су институције у БиХ обавезне да унаприједе процес консултација са заинтересованом јавношћу.
Драган Ћузулан - Фото: Screenshot/YouTube
Драган ЋузуланФото: Screenshot/YouTube

"Ангажовање грађана у процесу одлучивања о питању политика добар је начин да се дође до планирања, креирања и реализације бољих политика, али и основни елемент доброг управљања земљом", рекао је Ћузулан на Дану отворених врата о теми "Процес консултација са заинтересованом јавношћу", који се одржава у Сарајеву.

Према његовим ријечима, заједничка акција институција и организација цивилног друштва може значајно допринијети способности земље да ефикасно одговори многим изазовима.

Ћузулан је навео да је унапређење сарадње са цивилним друштвом једна од реформских мјера у области институционалне комуникације, коју је Канцеларија координатора испунила.

Он је позвао и друге институције да отворе врата грађанима, саопштила је Канцеларија координатора за реформу јавне управе у БиХ.

Помоћник министра правде у Савјету министара БиХ Нико Грубешић говорио је о обавези управе да примијени Правила за консултације у институцијама БиХ, те нагласио да се "процесом јавних консултација обезбјеђује већи ниво учешћа заинтересованих група у законодавним активностима, боља информисаност и веће повјерење грађана".

Учесници данашњег догађаја указали су на потребу провођења мјера из области реформе јавне управе, да институције на нивоу БиХ развију механизме за провођење консултација са заинтересованом јавношћу, већу укљученост организација цивилног друштва у процес консултација, те повећање транспарентности рада управе, али и проактивнији приступ у комуникацији институција према грађанима.

Учешће су узели представници министарстава цивилних послова, безбједности, спољне трговине и економских односа, као и Центра за заступање грађанских интереса, Центра за истраживачко новинарство, ГИЗ-а и службеници у Канцеларији координатора за реформу јавне управе.

Канцеларија координатора организовала је Дан отворених врата у склопу кампање о транспарентности у јавној управи.

У кампању су укључене и Агенција за статистику БиХ, Агенција за развој високог образовања и осигурање квалитета и Дирекција за европске интеграције чији су представници чланови Групе за комуникације и управљање знањем, која дјелује у оквиру Програма јачања јавних институција у БиХ, који проводи њемачки ГИЗ.

У оквиру Програма јачања јавних институција у БиХ, организована је и информативна кампања под слоганом "Имате право да знате", те израђени документи Политика проактивне транспарентности у јавној управи и Стандарди проактивне транспарентности у јавној управи.