latinica  ћирилица
02/10/2015 |  18:34 | Аутор: РТРС

Од свих земаља бивше Југославије, БиХ највише прислушкивана (ВИДЕО)

Америчка обавјештајна агенција – НСА, уз помоћ њемачких колега из БНД-а, од 2005. до 2008, у акцији Еиконал, прислушкивали су 256 телефонских линија широм Европе. Обавјештајци су слушали разговоре у Словенији, Хрватској, Србији, али и Босни и Херцеговини.
Прислушкивање - Фото: РТРС
ПрислушкивањеФото: РТРС

Од свих земаља бивше Југославије, БиХ су највише прислушкивали. НСА и БНД слушали су међународе разговоре са шест телефонских линија. Докумети о прислушкивању објављени су у емисији “Епилог” словеначке телевизије - “ПОП ТВ”. 

“Еиконал” тајна операција, америчких и њемачких обавјештајаца од 2005. до 2008. Пробно прислушкивање 256 телефонских линија широм Европе у потрази за кључним ријечима – тероризам, Обама, Меркел, бомба, Дамаск, итд...На мети међународни разговори обичних грађана, тврди за словеначку телевизују посланик Зелених у аустријском парламенту Петер Пилз.

- Хтјели смо видјети шта траже и по први пут то нису били политичари, службеници, Били су то обични људи, рекао је Петер Пилз, посланик у парламенту Аустрије.

У Словенији три, Хрватској четири, Србији три, а у БиХ дупло више прислушкиваних линија чак шест. Праћени су међународни разговори претплатника БХ Телекома - са Француском, Холандијом, Норвешком, Шведском у два случаја, и један разговор Сарајево - срце ЕУ, Брисел. И словеначки новинари примијетили су да је БиХ добила посебан обавјештајни третман.

И поново стара прича. Стручњаци за безбједност подсјећају – готово да нема терористичког напада у посљедњој деценији, а да ту прсте нису имали и поједици са пасошем БиХ.

Америчко-њемачко експериментално прислушкивање званично је окончано 2008. године. Незванично, није. Након случаја “Сноуден”, јасно је – службе слушају глобално. Аналитичари упозоравају, обавјештајцима западних сила – у БиХ никада није досадно.

- Имају они овдје своје радикалне елементе које су створили и које прате, истакао је Александар Павић, аналитичар.

И БиХ ће још дуго држати под лупом...Прислушкивани разговори у операцији Еиконал, били су снимани, преусмјеравани, копирани и темељито анализирани у сједишту БНД-а и испостави НСА у Њемачкој.

Само један од доказа да је шпијунска технолигија надмашила машту и да сви могу бити прислушкивани- кажу стручњаци. И то није спорно, ако је у складу са законом.

Проблем су злоупотребе, а тога у страним и домаћим службама - увијек има.