latinica  ћирилица
02/10/2015 |  19:19 | Аутор: Независне

Тузлански кантон-премијеру плата смањена 15, министрима 7 КМ

Беги Гутићу, премијеру Тузланског кантона, новим Законом о платама изабраних званичника, носилаца извршних функција и савјетника, плата је смањена 15 марака, а министрима седам КМ!

Након што се Влада похвалила смањењем плата посланицима и функционерима за 15 одсто, те најавила смањење плата буџетским корисницима за пет одсто, Савез самосталних синдиката ТК упозорио је да су тиме само замазане очи јавности, те да су оне у ствари повећане.

Синдикат је приложио и свој прорачун плата, наводећи то као доказ за своје тврдње, док је Гутић на конференцији за новинаре упоредио старе и нове плате и доказао симболичну промјену своје и плата министара.

"Ја као озбиљан човјек позивам синдикате да се видимо у децембру, када први пут плата буде обрачунавана по новом закону. И ако буду тачне информације да ће премијер и изабрани званичници имати веће плате, подносим оставку", рекао је Гутић.

Он је навео да је предсједник Скупштине ТК имао плату око 4.800 КМ без минулог рада, топлог оброка и превоза. Обрачун плате по новом закону је 3.232, плус паушал од 1.140, односно укупно 4.370 КМ.

"Посланици који су професионално ангажовани у Скупштини имали су плату од 2.800 до 3.200 КМ. Сада ће имати око 2.432 КМ. Посланици аматери који су примали од 1.800 до 2.000 сада ће добијати 1.500 КМ. По досадашњем обрачуну министри су зарађивали 2.573, сада ће имати 2.566 КМ", тврди Гутић.

И на крају, сам премијер имао је плату 3.133, сада ће имати 3.118 КМ.

"Рекао сам како су умањења плата премијеру и министрима симболична, али ћемо по новом закону при обрачуну плата носиоцима извршних функција уштедјети најмање 500.000 КМ", навео је Гутић.

Тензије на релацији премијер - синдикати подигнуте су послије најаве смањења плата запосленима у јавном сектору за пет одсто у склопу уштеда. Гутић наводи да су и ове оптужбе из синдиката производ тога.

С друге стране, Савез самосталних синдиката ТК тврди да није ријеч ни о каквој малверзацији подацима, али да нису спремни да им режу плате.