latinica  ћирилица
03/10/2015 |  16:52 | Аутор: РТРС

Додик: Масовно кршење интереса РС, Инцко дјелује антиуставно (ВИДЕО)

“Овакво масовно кршење интереса РС на нивоу БиХ, какво је на дјелу посљедњих мјесеци, до сада још није забиљежено, и зато је неопходно да Народна скупштина на посебној сједници заштити виталне националне интересе Српске”, поручио је предсједник РС Милорад Додик.
Милорад Додик - Фото: СРНА
Милорад ДодикФото: СРНА

Недопустиво је и што високи представник Валентин Инцко упорно крши Дејтонски споразум, упозорио је предсједник Додик у Требињу, гдје је владиком захумско-херцеговачким Григоријем разговарано о изградњи комплеска Херцеговачке Грачанице и Саборног храма у Мостару.

Валентин Инцко упорно настоји да интеревенише у уставу БиХ, и на тај начин крши Дејтонски мировни споразум, поручио је предсједник Додик.

“Високи представник се арогантно понаша јер мисли да има подршку позиције у власти у опозије у Српској. Савјету безбједности је писао да Република Српска крши Дејтон. Он није тај који закључује о томе”, каже Додик.

Сумње да је Управни одбор Централне банке БиХ, одржао тајни сасатнак на коме је расправљано о захтјеву Предсједништва БиХ да се вишак резерви банке преусмјери у тзв. Резервни фонд, предсједник оцјењује као врло опасне те истиче је то по први пут да је неки орган одржао тајну сједницу.

"Централна банка је једна институција која је формирана као заједничка институција два ентитета и требало би да остане тако. О њеној надлежности не могу да одлучују заједничке институције него два ентитета, али када имате такве представнике онда можете свашта да очекујете”, изјавио је Додик.

 

 

Упитан да прокоментарише став ХДЗ да, по њима, Савјета министара нема без СНСД, предсједник Додик рекао је рекао да СНСД има одређено партнерство са ХДЗ. Став ХДЗ је да они који су добили власт на ентитетима треба да је формирају и на заједничком нивоу, што у случају РС није тако, истакао је Додик.

“ХДЗ штити интересе Хрвата и њима одговара партија која ће на реалан начин да постави односе између три народа. СДА има свој идеалистички приступ Босне као централизоване државе а свака таква идеја је утопија”, напомиње предсједник Српске.

Предсједник Додик, данас је у Требињу са владиком Григоријем разговарао о наставку градње Саборног храма у Мостару као и завршетку комплекса Црквине.

Треба нам нова помоћ предсједника за помоћ и опстанак у Мостару. Ми не познајемо другу опцију осим предсједника Републике Српске и Републике Српске уопште и то нам је јако битно”, рекао је владика Григорије.

Наставак радова на комплексу Херцеговачке Грачанице очекује се на прољеће. Како је истакао владика Григорије циљ је да се направи град који ће бити посвећен духовном и културном опоравку свих Срба.