latinica  ћирилица
06/10/2015 |  08:36 | Аутор: СРНА

Данас изрицање пресуде за одлазак на страна ратишта

Суд БиХ данас ће изрећи првостепену пресуду Хусеину Ердићу, Мидхату Траки, Неваду Хушидићу и Мериму Кесеровићу, оптуженима за организовање и учешће на сиријском ратишту на страни терористичке организације "Исламска држава"
Суд БиХ (архива) -
Суд БиХ (архива)

Током изношења завршних ријечи 29. септембра, Тужилаштво БиХ затражило је да оптуженима буде изречена адекватна казна која ће превентивно утицати и спријечити даљи одлазак држављана БиХ на страна ратишта.

Тужилац Дубравко Чампара тада је рекао да је Тужилаштво доказало да су оптужени починили кривично дјело за које се терете.

"Тужилаштво је ван сваке разумне сумње утврдило да је Ердић, заједно са Траком, припремао и организовао Хушидићев и Кесеровићев одлазак у Сирију с циљем прикључења `Исламској држави`", навео је Чампара.

Чампара је навео да ће пресуда против четворице оптужених бити прва изречена за одлазак на страна ратишта, чиме би се послала снажна порука да се остали уздрже од тога, те истакао да је БиХ одлучна у борби против терористичке организације "Исламска држава".

Браниоци четворице оптужених сагласни су да Тужилаштво ниједним доказом, за које сматрају да су прибављени на незаконит начин, није доказало кривицу оптужених, због чега су од Суда затражили да их ослободи сваке одговорности.

Ердићев адвокат Адил Лозо у завршној ријечи је истакао да је тужилац морао извести адекватне доказе из војне доктрине да би се виђело да ли је његов брањеник организовао неку војну формацију.

Тракин бранилац Џевад Кадрибашић указао је на нелогичност диспозитива и садржаја оптужнице. Он сматра да је његов клијент ухапшен на основу изјава свједока Рамиза Ибрахимовића и његовог сина Алаудина, који су тврдили да је Трако дао Хушидићу и Кесеровићу новац за одлазак у Сирију.

Адвокат Сенад Дуповац, бранилац Хушидића, истакао је да је спорно шта се десило са одузетим предметима чије отварање, које се мора извршити прије вјештачења, није обављено пред оптуженима и његовим браниоцем.

Сенад Билић, који заступа Мерима Кесеровића, сматра да је Тужилаштво једино доказало да су Хушидић и Кесеровић дошли на аеродром да отпутују у Истанбул, а да су све остало спекулације.

Према његовим ријечима, ниједан доказ није показао да је требало да иду у Сирију, а да је "плод маште" Тужилаштва да ће се придружити "Исламској држави".

Изрицање пресуде четворици оптужених за противзаконито формирање и придруживање страним паравојним или параполицијским формацијама заказано је за 14.30 часова.