latinica  ћирилица
06/10/2015 |  11:45 | Аутор: РТРС

Да ли ће прорадити скелски прелаз Јања – Лешница? (ВИДЕО)

Да ли ће прорадити скелски прелаз Јања – Лешница? То је питање које све чешће постављају мјештани семберске варошице који су прије рата несметано прелазили на десну обалу Дрине и тамо обрађивали своје парцеле.
Скела - Фото: РТРС
СкелаФото: РТРС

Дозвола за привремени рад малограничног скелског прелаза на Дрини у Јањи добијена је 2012. године, након свих дозвола које су се морале добити од ресорних министарстава БиХ и Србије. Почетком јула прелаз је отворен. Међутим, само послије годину и по дана скела је под катанцем, везана за лијеву обалу Дрине. 

Скела у Јањи како године пролазе постаје успомена која подсјећа на пријератна времена. Успомена је накратко оживљена у јулу 2012. године. Тадашња руководства БиХ, Србије и Бијељине славодобитно су отворила прелаз.

- Помпезно је све било, причало се као да је ово град на Дрини. Огромна је инвестиција била у овај мртви капитал који овдје сад стоји као рањеник - прича мјештанин Јање, Фадил Баћевац.

Мјештани Јање са сјетом гледају у скелу и на страну гдје им се налазе њиве. И кад је скела била у функцији, кажу - каквог ли апсурда, могли су отићи с тракторима на парцеле да их обраде али се нису могли вратити кући с паприком, парадајзом и другим поврћем.

- Једни су размишљали да се шверцује, други су говорили да се нису стекли такозвани услови за фитоконтролу на шта обавезује закон о малограничном прелазу - каже Баћевац. 

- Ваља сјести у возило и отићи до Шепка, колико имамо до тамо исто толико имамо до њиве, то је 40-ак километара. И ова скела је одраз стања у овој нашој држави оваква каква јесте - каже мјештанин Фахрудин Грухоњић.

У међувремену су биле поплаве, Дрина је оштетила прилаз скели на десној обали и створила спрудове. Интересовање људи за прелазак је опадало. Власник скеле имао је све мање користи од превоза.

- Током ноћи су се дешавале сумњиве радње, које су указивале на шверц. Ми имамо директан одговор Србије да нису заинтересовани за такав начин комуникације - каже Хусо Зечкановић, замјеник градоначелника Бијељине.

Зечкановић истиче да је сада све на међудржавним комисијама које су задужене за успостављање граница. Дрина је према Дејтону и даље природна граница, а пријератна два километра од обале ријеке.

- Лозница је напримјер живо заинтересована да се та комуникација оствари - додаје Зечкановић.

И док скелу у Јањи покрива рђа и трава, у сјеверном дијелу Семберије, на ријеци Сави, скела превози путнике и возила.

- Вежу ме овамо и родбински односи, волим овамо прећи - каже Миленко Стевић мјештанин Јемене, Србија.

- Дневно у просјеку пређе 15-ак возила, из Црњелова одређен број људи има земљу у Јамени и иду да је обрађују - каже Бранко Николић, вођа тима Граничне полиције БиХ на граничном прелазу Црњелово - Јамена.

Мјештани Јање истичу – прије рата смо сарађивали несметано с људима у Лозници, Лешници, Богатићу. Имали смо наше дане привреде, културе, спорта. Нова времена донијела су главобоље људима с обје стране Дрине.