latinica  ћирилица
06/10/2015 |  14:41 | Аутор: СРНА

СМ: Приједлог Споразума о кредиту за стамбено збрињавање у Српској

Савјет министара БиХ утврдио је данас Приједлог оквирног споразума о зајму између Развојне банке Савјета Европе и БиХ - кредит за социјални програм стамбеног збрињавања у Републици Српској, који проводи ИРБ Републике Српске, с основама за његово закључивање.
Савјет министара БиХ - Фото: РТРС
Савјет министара БиХФото: РТРС

Зајам, вриједан пет милиона евра, биће искоришћен за пружање финансијске помоћи у рјешавању питања стамбеног збрињавања групама од посебног значаја за Републику Српску, а најприје младих и високообразованих људи.

На овај начин младима и високообразованим грађанима у Републици Српској биће олакшано стицање власништва путем кредита, што ће допринијети унапређењу животних услова и охрабривању младих људи да оснују породице, као и високообразованих појединаца и парова да остану у Српској.

Министарство финансија и трезора БиХ доставиће Приједлог оквирног споразума са основама за његово закључивање Предсједништву БиХ у даљу процедуру, а за потписника је предложен министар финансија и трезора БиХ Вјекослав Беванда.

Савјет министара БиХ, на приједлог Министарства иностраних послова, утврдио је Приједлог одлуке о ратификацији Уговора о државној граници између БиХ и Црне Горе, који ће бити достављен Предсједништву БиХ у даљу процедуру ратификације.

На овај начин финализира се процедура дефинисања границе двије сусједне земље, што је важан позитиван искорак у региону.

Савјет министара БиХ је, на приједлог Министарства финансија и трезора, донио Одлуку о одобравању 441.000 КМ из текуће буџетске резерве Буџета институција БиХ и међународних обавеза БиХ за 2015. годину.

Ова средства намијењена су плаћању закупнина за 10 институција БиХ, које су 1. априла требале да преселе у зграду у Сарајеву, као и у објекат у Источном Сарајеву, али то није било могуће због кашњења радова на реконструкцији овог објекта, које води изабрани добављач Службе за заједничке послове институција БиХ и због приговора двије институције које су требале преселити у објекат у Источном Сарајеву, а који је у фази рјешавања.

Прописани рок за пресељење институција продужен је до 1. септембра, када је започело пресељење ових институција у Сарајеву.