latinica  ћирилица
06/10/2015 |  18:38 | Аутор: ТАНЈУГ

Подгорица: Власт тражи измјештање протеста

Након десетодневних протеста црногорског опозиционог Демократског фронта, Градска управа Подгорице наложила је организаторима да до сутра ујутро у 10 часова уклоне бину и шаторе са главне саобраћајнице на Булевару Светог Петра Цетинског и премјесте је у парк преко пута Скупштине.
Протести у Црног Гори (Фото: FB) РТЦГ -
Протести у Црног Гори (Фото: FB) РТЦГ

Из Демократског фронта, међутим, поручују да ће протесте наставити јер су они, како тврде, из дана дан све масовнији и позвали су премијера Мила Ђукановића да поднесе оставку, јавили су црногорски медији.
   Уколико организатори протеста не уклоне шаторе Градска управа најављује да ће, у складу са законским овлашћењима то учинити комунална полиција, уз, ако буде потребе, асистенцију полиције. 
 "Апелујем на организаторе протеста да ослободе главну градску саобраћајницу, а да своја права траже са јавних површина преко пута зграде Скупштине", саопштио је на конференцији за новинаре градоначелник Славољуб Стијеповић.
 Стијеповић је казао да су у протеклих десет дана примили огроман број жалби становника главног града који су незадовољни због великих гужви у саобраћају што им, како је рекао, онемогућава нормално функционисање.
 Комунална инспекција Главног града наложила је Демократском фронту да уклони шаторе испред парламента.
 Тај рок, појашњава начелник комуналне полиције Горан Јанковић, истиче сутра ујутро у 10 часова. У случају да ДФ до тог  не уклони бину и шаторе са главне градске саобраћајнице, то ће урадити комунални полицајци.
 Из Демократског фронта су поручили да ће наставити да протестују испред зграде црногорског парламента у Подгорици, и позвали су премијера Ђукановића да поднесе оставку. 
 Протести испред зграде Скупштине Црне Горе у организацији ДФ-а, који захтијева да се форимира прелазна влада, те да се организују поштени избори, трају већ 11 дана.
 Посланик ДФ-а Предраг Булатовић је коментарисао изјаву Ђукановића који је казао да одговорна власт не смије себи да дозволи да се понаша у складу са ултиматумима које јој поставља политичка групација са подршком шест одсто грађана, те да су протести антицрногорски. 
 "Ми ћемо бити истрајни, протести су из дана у дан све бројнији, а шансе ДПС-а и владе да буду тврдоглави све мање. Ђукановић се понаша као и сваки диктатор и саопштава то што саопштава. Ја га позивам да поднесе оставку јер је то кључ за разрјешење ове кризе, а онда може као предсједник ДПС-а, која је парламентарна странка, да се укључи или не укључи у формирање прелазне владе", рекао је Булатовић.
 Према његовим ријечима, ово су широки народни протести, а не протести једне партије.