latinica  ћирилица
08/10/2015 |  08:45 | Аутор: ТАНЈУГ

Вашингтон: Сјеверна Кореја има способност да нуклеарним оружјем нападне САД

Вашингтон вјерује да Сјеверна Кореја има способност да нуклеарним оружјем нападне САД и спреман је да се брани, изјавио је командант Сјеверне команде САД и Сјеверноамеричке команде ваздухопловне одбране адмирал, Бил Гортниј.

Уочи припрема Пјонгјанга да обиљежи 70. годишњицу владајуће Радничке партије, раскошном војном парадом у суботу, Гортниј је рекао да се слаже с процјенама америчких обавјештајних служби да Сјеверна Кореја посједује нуклеарно оружје и способност да сабије и напуни бојеве главе ракета које би могле да стигну до територије САД. .

"Имамо сазнања да имају способност да стигну до САД са нуклеарним ракетама", тврди адмирал Гортниј и додаје да је "веома тешко предвидјети понашање сјевернокорејског лидера Ким Џонг Уна", али да је америчка војска спремна да, у том случају, реагује, пренијела је агенција Ројтерс.

Истовремено је Хјуман рајт воч позвао Сјеверну Кореју да оконча принудни рад, оптужујући "репресивни режим за предаторску експлоатацију" пошто своје становништво присиљава да бесплатно ради како  би контролисали народ, одржали привреду и остали на власти.

Замјеник директора ХРВ за Азију ,Фил Робертсон, примијетио је да "уколико Пјонгјанг заиста жели да прослави оснивање владајуће партије, требало би да заустави своју предаторску експлоатацију своје радничке класе", додаје АФП.

Сјевернокорејска владајућа Радничка партија припрема прославу 70.годишњице од оснивања са великом војном парадом и очекује се да ће тада показати своју војну моћ уз концерте, представе и изложбе, док се нове статуе преминулих сјевернокорејских лидера постављају широм земље.