latinica  ћирилица
08/10/2015 |  09:34 | Аутор: СРНА

Меркелова и даље против чланства Турске у ЕУ

Њемачки канцелар Ангела Меркел изјавила је да је помоћ Турске неопходна да би се смањио прилив избјеглица у Европу, али да није промијенила став да Анкара не треба да постане чланица ЕУ.
Њемачка канцеларка Ангела Меркел - Фото: AP
Њемачка канцеларка Ангела МеркелФото: AP

"Увијек сам била против чланства у ЕУ. Предсједник Тајип Ердоган то зна. И даље сам против тога", рекла је Меркелова у емисији њемачке јавне телевизије АРД.

Меркелова се отворено противила уласку Турске у ЕУ и прије него што је дошла на власт 2005. године. Она се залаже за развој "привилегованог партнерства" са Турском умјесто да та земља буде примљена у европски блок.

Процес пријема Турске у ЕУ годинама је у застоју. Интересовање турске стране је опало, а европски званичници све више критикују, како кажу, Ердоганову ауторитативну владавину.

"Треба да разговарамо са Турском о подјели терета на бољи начин. То значи да ћемо дати Турској новац и да ћемо испунити одређене захтјеве Турске, попут ублажава рестрикција на издавање виза", рекла је њемачки канцелар.

Ердоган је посјетио Брисел у понедјељак, 5. октобра, и тада му је презентован нацрт акционог плана према којем ће Европа понудити додатна средства за збрињавање сиријских и ирачких избјеглица у Турској.