latinica  ћирилица
08/10/2015 |  10:34 | Аутор: СРНА

Владе земаља ЕУ разматрају депортације илегалних имиграната

Владе земаља ЕУ разговараће данас о интензивирању депортација илегалних имиграната међу стотинама хиљада људи који не могу добити азил по доласку у европски блок, рекле су дипломате.

Ови извори наводе да ће министри унутрашњих послова на састанку у Луксембургу, између осталог, подржати мјере притварања оних који би могли да умакну прије протјеривања и јачања притиска на афричке земље и остале сиромашне државе да прихвате повратак тих људи.

У вечерњим сатима, министрима унутрашњих послова придружиће се шефови дипломатија и делегације балканских земаља, Турске, Јордана и Либана ради разговора о мигрантском таласу који је изазвао кризу у ЕУ.

Ови састанци су дио напора из пакета мјера који су званичници ЕУ усвојили у посљедњих шест мјесеци. Ове седмице вођени су и разговори с Турском, у којој је смјештено више од два милиона сиријских избјеглица, пренио је АФП.

Њемачки канцелар Ангела Меркел,  изјавила је јуче да ће Европа појачати акцију депортовања стотина хиљада људи који су стигли на континент илегалним каналима. Такође ће се радити на обесхрабривању економских миграната да уопште крену пут Европе.

Меркелова је рекла у Европском парламенту да треба понудити уточиште онима који бјеже од рата и прогона и да је то дужност европских земаља, али да се мора бити оштар према онима који не могу добити избјеглички статус.