latinica  ћирилица
08/10/2015 |  10:54 | Аутор: ТАНЈУГ

Сирија: Руске ракете погодиле инфраструктуру "ИД"

Руске крстареће ракете испаљене са четири војна брода у Каспијском мору погодиле су инфраструктуру "Исламске државе" у Сирији, потврдило је данас руско Министарство одбране.

Руско министарство објавило је на свом сајту да су синоћ погођена постројења "ИД" за производњу граната и експлозивних направа, командни центри, складишта муниције и кампови за обуку, пренио је Ројтерс.

Сиријска војска започела је данас "велики напад" са циљем ослобађања градова и села која трпе због тероризма, изјавио је командант сиријске војске, генерал-потпуковник Али Абдулах Ајуб за државну телевизију.

Ројтерс додаје да су копнене снаге сиријске војске и савезничка милиција уз подршку руских ваздушних удара, покренуле данас офанзиву против побуњеника у стратешки важној равници Ал Гхаб, у сјеверозападној Сирији недалеко од Хомса.

Директор Сиријске опсерваторије за људска права Рами Абдулрахман рекао је за Ројтерс да је сиријска војска на мети имали подручја под контролом побуњеника и да су гађали ракетама земља - земља, док су област бомбардовали руски авиони.

Док је "ИД" била мета ваздушних удара руских војних авиона, џихадисти немају упориште у области западне Сирији која је циљана у нападима јуче и данас.

Абу ал-Бара Ал-Хамави из побуњеничке групе Аџнад ал Шам тврди да су руски авиони бомбардовали од зоре и да то није први пут да су Руси бомбардовали подручје, али да је ово био њихов најјачи напад.

Коалиција сиријских побуњеничких група, укључујући Ал Нусра фронт држе подручју од краја јула прошле године, приморајући снаге Дамаска да се повуку.