latinica  ћирилица
08/10/2015 |  22:02 | Аутор: ТАНЈУГ

Србија: Суспрендована одредба о принудној пензији за жене

Уставни суд Србије обуставио је данас примјену одредби Закона о начину одређивања максималног броја запослених у јавном сектору, које се односе на пензионисање жена због навршења 60 година и шест мјесеци живота, до доношења коначне одлуке о спорним питањима.
Правосуђе - Фото: илустрација
ПравосуђеФото: илустрација

То значи да ниједна жена због старости неће моћи да буде пензионисана "као вишак запослених", док Уставни суд не донесе коначну одлуку о приједлогу за оцјену уставности спорне одредбе Закона.
 Примјена одредбе, којом се прописује законски основ за престанак радног односа због навршења одређених година живота, а која се односи само на жене, спорна је са становишта Устава и забране дискриминације по основу пола, због чега може да има неотклоњиве штетне посљедице, сматра Уставни суд.
 "Имајући у виду да почетак примјене спорног члана 20. Закона има за посљедицу утврђивање престанка радног односа лицима која испуњавају услове предвиђене овим одредбама, те да мјере рационализације броја запослених у јавном сектору подразумијевају укидање појединих радних мјеста или смањење броја запослених у субјектима на које се Закон примјењује, Уставни суд је оцијенио да ове околности представљају неотклоњиве штетне посљедице за лица на која би се спорне одредбе примијениле", наводи се у информацији објављеној на сајту суда.
 Због тога, како се наводи у информацији, постоје оправдани разлози да се до доношења коначне одлуке о спорним питањима обуставе од извршења појединачни акти који би били донесени на основу тих одредаба.
 Спорни члан 20. Закона гласи: Запосленом у јавном сектору за време примјене овог закона престаје радни однос када наврши године живота и стаж осигурања који су прописани законом за одлазак у старосну пензију, независно од прописа којима се уређује његов радно-правни статус.