latinica  ћирилица
12/10/2015 |  12:30 | Аутор: СРНА

Брисел: Референдум је изазов за суверенитет и интегритет БиХ

Савјет за спољне послове ЕУ саопштио је данас да би одржавање референдума у Републици Српској о правосуђу на нивоу БиХ представљало "изазов за кохезију, суверенитет и територијални интегритет БиХ"

"То би довело у питање и напоре да се побољша социоекономска ситуација за све грађане БиХ и додатни напредак у интеграцијама са ЕУ", наводи се у саопштењу објављеном у Бриселу.

Савјет за спољне послове напомиње да највеће недостатке правосуђа БиХ треба рјешавати кроз структурирани дијалог о правосуђу.

У саопштењу је исказана подршка европској перспективи БиХ "као јединственој, уједињеној и сувереној земљи".

Савјет је поздравио усвајање плана о провођењу реформи у јулу 2015. године као важан корак за кредибилну примјену обавеза које је предузело руководство БиХ.

Руководство у БиХ позвано је да проведе реформе и сарађује са грађанским друштвом. Напоменуто је да је провођење реформи неопходно за разматрање пријаве за чланство у ЕУ.

Послије ступања на снагу Споразума о стабилизацији и придруживању, БиХ треба да у потпуности подржи своје обавезе из овог документа, укључујући питања везана за адаптацију Споразума, наводи се у закључцима о БиХ.

"ЕУ ће наставити да користи све расположиве инструменте да би подржала БиХ у њеном напретку у области реформи и на путу ка ЕУ", напомиње Савјет за спољне послове ЕУ.