latinica  ћирилица
13/10/2015 |  08:30 | Аутор: СРНА

Трагедија у Какњу- погинула четворица рудара, двојица повријеђена

Четворица рудара су погинула, а два су повријеђена у несрећи у Руднику мрког угља /РМУ/ Какањ, која се догодила ноћас у трећој смјени.
Рудник Какањ (фото: kakanj-x.com) -
Рудник Какањ (фото: kakanj-x.com)

Несрећа у јами Бегићи-Биштрани догодила се у 1.00 час послије поноћи, речено је порталу "Кикс" у РМУ Какањ.

Страдали Мухамед Сарач, рођен је 1968., радио је као утоваривач. Био је ожењен, има једно дијете, а у овом руднику запослен је од 2004. године. Утоваривач, Нермин Мушија, рођен је 1977. године, а на овом послу радио је од 2013. Мијо Стојчић, такођер утоваривач, рођен је 1976., у руднику ради од 2013. године, био је ожењен и оставио је иза себе двоје дјеце. Сејад Гађун, рођен је 1971. године, био је утоваривач, запослен од 2013., отац двоје дјеце.

Повријеђени су надзорник Харис Мушија, рођен је 1972., а овај посао обавља од 1997. године. Џемал Ибрахимспахић, рођен 1980. године у руднику као утовавривач, а запослен је од 2010. године.

Сви преживјели рудари безбједно су напустили своја радна мјеста и изашли из јаме.

Тијела настрадалих рудара из јаме су извучена током ноћи, а тешко повријеђени рудар није у животној опасности. У тренутку несреће у јами се налазило 28 рудара.

Улаз у рудник у Какњу (фото: ФЕНА-Емир Бурловић)

УЗРОК НЕСРЕЋЕ УРУШАВАЊЕ КРОВНОГ МАТЕРИЈАЛ

Несрећа у јами Бегићи - Биштрани Рудника мрког угља Какањ, у којој су погинула четири рудара, догодила се због урушавања кровног материјала, потврдио је федерални рударски инспектор Ферид Османовић.

Он је навео да се у јами на 105 метара дубине налазило 28 рудара, а на градилишту рударске просторије за смјештај рударске опреме радило је седам рудара.

"У једном тренутку десило се изненадно одвајање, па се дрвена подграда урушила директно на раднике који су се налазили на том подручју. Чета радника је настрадала, а два радника задобила су лакше и теже повреде", рекао је Османовић, додајући да се након пада подграде камење обрушило на рударе.

Он је на конференцији за новинаре у Какњу додао да јама тренутно не ради, те да ће федерална рударска инспекција, заједно за дежурним тужиоцем, спровести истражне радње на утврђивању узрока и околности које су довеле до ове тешке рударске несреће.

Мјесто несреће обишао је премијер Федерације БиХ Фадил Новалић који је рекао да су изгубљена четири драгоцјена живота иза којих је остало петоро ђеце, четири супруге и још двоје ђеце на путу.

Он је додао да је рударење опасан посао, али да није ријеч о класичној рударској несрећи јер се није догодила у зони копа нити усљед експлозије, већ у стабилном дијелу јаме.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик упутио је телеграм саучешћа предсједнику Федерације БиХ, Маринку Чавари, поводом трагедије у Руднику мрког угља у Какњу. И премијерка РС, Жељка Цвијановић упутила је телеграм саучешћа предсједнику Владе Федерације БиХ, Фадилу Новалићу поводом трагедије у Руднику мрког угља Какањ. Телеграм саучешћа упутио је и предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић.

Поводом погибије рудара у Руднику мрког угља у Какњу, у БиХ, предсједник Владе Србије Александар Вучић упутио је телеграм саучешћа предсједавајућем Савјета министара Босне и Херцеговине Денису Звиздићу.