latinica  ћирилица
15/10/2015 |  11:43 | Аутор: РТРС

Костајница: Проглашене ванредне мјере одбране од поплаве (ФОТО/ВИДЕО)

Начелник општине Костајница Драго Бундало прогласио је данас стање приправности и предузимање ванредних мјера заштите од поплава на подручју општине због изливања ријеке Уне из корита.
Врбас -водостај - Фото: РТРС
Врбас -водостајФото: РТРС

Ванредне мјере одбране од поплава уведене су због повећане опасности од поплава, како за стамбене, тако и за привредне објекте.

Водостај Уне код Костајнице у 12.00 часова износио је 375 центиметара и у посљедња 24 часа порастао је за 193 центиметра.

Од 8.00 часова јутрос водостај је већи за 16 центиметара.

Одлуком о стању приправности и предузимање ванредних мјера заштите од поплава наређује се стање припавности јединицама Цивилне заштите, јавним установа и предузећима, те привредним друштвима и другим правним лицима.

Начелник општине рекао је јутрос да се након престанка кише ноћас послије поноћи рјечица Тавија вратила у корито, иако је претходно озбиљно запријетила да се излије и поплави дио домаћинстава у Устаничкој улици.

"Оно што сада више пријети је водостај ријеке Уне који расте из сата у сат и постоји бојазан да би се она могла излити у Улицу Ранка Шипке", рекао је Бундало.

Бундало је позвао грађане који имају домаћинства у потенцијално угроженим подручјима да и сами изврше неопходне припреме на заштити имовине и стоке.

Водостаји ријека Сане, Гомјенице и Милошевице у Приједору далеко су испод критичног нивоа и не пријети опасност од изливања.

У градском подручју пријетила је опасност од површинских и подземних вода, те су припадници Територијалне ватрогасне јединице вршили испумпавање воде, истака је за Радио Републике Српске шеф Одсјека Цивилне заштите Приједор, Душан Врањеш.

Поткозарје - водостај  (Фото: РТРС)

У Новом Граду киша је престала да пада и за сада је ситуација нормализована. Протекле ноћи вода је угрозила тридесетак кућа, али се данас повукла и не пријети домаћинствима. Саобраћај који је био у прекиду на више путних праваца поново је успостављен, каже начелник општинског штаба за ванредне ситуације, Ратко Павић.

Поткозарје - водостај (Фото: РТРС)

Након великих падавина Бањалука не биљежи никакве проблеме. Ниво ријека и потока у Бањалуци је на нормалном нивоу, рекао је градоначелник Бањалуке, Слободан Гаврановић.

Врбас - водстај (Фото: РТРС)

У општини Козарска Дубица бујичне воде су се повукле, али су у наглом порасту водостаји ријека Саве и Уне, каже Ђуро Трубарац из локалне Цивилне заштите.

Кнежица поплаве (Фото: РТРС)

У Кнежици се вода повлачи, али су ријеке Уна и Сава у наглом порасту. Од јуче је њихов водстај виши за два метра, али је још увијек испод критичних тачака. Због излијевања ријечице Кнежице, синоћ је био прекинут и саобраћај на магистралном путу Приједор – Козарска Дубица у мјесту Милића Гај. Међутим, вода се повукла и саобраћај се јутрос одвија редовно.

У Градишци у посљедњих 12 часова пало је 36 литара кише по квадратном метру и водостај Саве је у порасту. Тренутно износи 560 центиметара и нема опасности од изливања. У градском насељу Сењак, гдје је синоћ било поплављено на десетине подрума, ситуација се нормализовала.