latinica  ћирилица
15/10/2015 |  14:34 | Аутор: СРНА

Касиповић: За Српску неприхватљива проширена надлежност Суда БиХ

Министар правде Републике Српске Антон Касиповић рекао је у Сарајеву да за Републику Српску није прихватљива проширена надлежност Суда БиХ, али да Српска јасно стоји на становишту да треба прописати стварну надлежност тог суда.
Антон Касиповић - Фото: РТРС
Антон КасиповићФото: РТРС

"За Републику Српску је најважније да постоје два концепта закона /о Суду БиХ/, нацрт закона из 2013. године чије је аутор Савјет министара БиХ, и концепт закона кога је припремило Министарство правде Републике Српске ове године, и који су потпуно равноправни у овом процесу", рекао је Касиповић.

Он је истакао да су кључна питања у овом процесу надлежности Суда БиХ.

"За Републику Српску неприхватљиво је рјешење које говори о проширеној надлежности Суда БиХ јер ми сматрамо да у материјалном законодавству, односно у кривичним законима у БиХ, ентитетима и дистрикту Брчко треба прописати дјела за која је надлежан Суд БиХ. Тад више немамо одгонетања и импровизацију ко је за шта надлежан", навео је Касиповић.

Према његовим ријечима, представници Српске ће своја рјешења заснивати и на анализи коју ће урадити Високи судски тужилачки савјет БиХ, као и на закључцима и препорукама округлог стола који ће 26. октобра организовати Удружење правника Републике Српске.

Он је нагласио да овај процес трпи и одређена настојања за "преживљавањем и опстанком" појма проширене надлежности.

"Ми тврдимо да то није добро и о томе недвосмислено говори и аналитичка процјена коју је прошле године урадио ВСТС БиХ. Потпуно је јасно да се није успјело на тај начин, а не треба заборавити да је чак три године утрошено на такозвани принцип објективизације, а резултата нема", истакао је Касиповић.

Министар правде Републике Српске сматра да ће овај процес ипак бити завршен у наредна четири мјесеца, иако структурални дијалог за четири године не биљежи значајније помаке нити резултате у реформи правосуђа у БиХ.

Директор за западни Балкан у Генералној дирекцији Европске комисије за сусједство и преговоре о проширењу Жан Ерик Паке рекао је након састанка са шефом Делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарком и представницима власти надлежним за питања правосуђа у БиХ, да је данас у Сарајеву, у оквиру структуралног дијалога, настављен разговор о припреми закона о Суду БиХ.

Према његовим ријечима, утврђена је динамика овог процеса, а као рок одређен је крај године.

Паке је потврдио да су у процесу равноправно заступљени и приједлог Савјета министара БиХ и Министарства правде Републике Српске.

Он је додао да ће Министарство правде БиХ формирати радну групу која ће наставити и конкретизовати планиране активности у овом процесу.

Федерални министар правде Мато Јозић захвалио је Европској комисији и Пакеу на подршци и помоћи.

Он је оцијенио да је данас настављена позитивна атмосфера која је зачета у Бриселу и изразио наду да ће почетком године бити усаглашен закон у Суду БиХ, на добробит грађана.

Предсједник Високог судског и тужилачког савјета БиХ Милан Тегелтија сматра да је добро што је ВСТС заступљен у овом процесу.

Он је потврдио да је питање надлежности Суда БиХ главна кочница реформе правосудног система БиХ.

Састанку у згради Делегације ЕУ у БиХ присуствовати су министар правде БиХ Јосип Грубеша, замјеник министра правде БиХ Незир Пивић, министар правде Републике Српске Антон Касиповић, министар правде Федерације БиХ Мато Јозић, те предсједник Правосудне комисије Брчко дистрикта Сафет Пизовић и предсједник Високог судског и тужилачког савјета БиХ Милан Тегелтија.

На састанку је размотрена тренутна ситуација у вези са реформским приоритетима у правосуђу, узимајући у обзир разговоре стручњака у оквиру структурног дијалога о правосуђу између ЕУ и БиХ.