latinica  ћирилица
10/11/2015 |  17:47 ⇒ 18:47 | Аутор: СРНА

Инцко: Одлука о референдуму у Српској кршење Дејтона

Високи представник у БиХ Валентин Инцко рекао је данас у Савјету безбједности УН да је вријеме цртања граница у БиХ завршено и да је Дејтонски споразум изборен тешком муком, због чега га треба чувати и консолидовати.
Валентин Инцко - Фото: архив
Валентин ИнцкоФото: архив

- Поводом двадесет година од потписивања Дејтонског мировног споразума морамо имати већа очекивања и поново видјети конкретне резултате и позитиван импулс какав смо имали у првој деценији мировног процеса, рекао је Инцко у данашњем обраћању Савјету безбједности УН.

Инцко је поздравио усвајање "амбициозног и координисаног програма реформи" на нивоу БиХ и ентитетских органа власти, које је оцијенио као велики корак напријед.

- Потребно је провести програм озбиљних политичких, социјалних и економских реформи којима ће се побољшати функционалност, привући инвестиције и осигурати запошљавање, додао је високи представник.

Према његовим ријечима, сљедећих неколико мјесеци биће од кључног значаја јер ће показати да ли су власти опредијељене да проведу свој реформски програм.

- Неке од реформи биће тешке, али ће пружити нове шансе за БиХ и њене грађане, поручио је Инцко.

Инцко је у говору указао на усвајање декларације СНСД-а о одржавању референдума о независности 2018. године и рекао да је "забринут због те пријетње", иако је ријеч о "страначком документу који нема званичну вриједност".

Он је рекао да одлука Народне скупштине Републике Српске из јула ове године о референдуму о правосуђу БиХ још није објављена нити је ступила на снагу и да очекује од власти Републике Српске да се "повуку са ивице" и обуставе рад на референдуму.

Инцко је поручио међународној заједници да треба да настави да помаже БиХ како би се "задржао и убрзао позитивни моменат" из посљедњих неколико мјесеци и да треба да одговори на изазове са којима је суочен Дејтонски споразум, попут иницијативе за референдум у Републици Српској.

- Цртање граница је иза нас. Колико год се неки трудили, подјеле и сецесија су пропале стратегије које су поражене прије 20 година, рекао је Инцко.

Инцко је рекао да је будућност БиХ у ЕУ и поручио властима у БиХ да је "на столу искрена понуда ЕУ која пружа шансу за безбједан, напредан и достојанствен живот за садашње и будуће генерације".

- Та прилика мора се зграбити са обје руке, нагласио је високи представник у БиХ.

Инцко је у говору подсјетио на позитивне резултате у БиХ у годинама послије рата, попут успостављања слободе кретања, повратка избјеглица, успостављања власти на нивоу БиХ, стабилизације економије и успостављања правосуђа на нивоу БиХ.

Он вјерује да је велики напредак могућ у наредних 10 година ако буде политичке воље да се проведу суштинске реформе и земља покрене напријед и ако буде постојала чврста подршка пуном поштовању Дејтонског споразума.