latinica  ћирилица
14/11/2015 |  15:36 ⇒ 18:41 | Аутор: Б92

Француска: Нађени пасоши, међу нападачима и жена? (ВИДЕО)

Двојица од осам терориста су "потенцијално идентификована", један је имао сиријски пасош, а други је држављанин Француске, преноси "Еуропе 1".
Напад у Паризу - Фото: AP
Напад у ПаризуФото: AP

Како преноси "Либерасион", терориста са француским држављанством познат је од раније полицији као екстремиста и он је идентификован преко отисака прстију.

Сиријски пасош пронађен је код тијела једног од бомбаша самоубица крај фудбалског стадиона Стад де Франс. Наводно, на истом мјесту је пронађен и један египатски пасош, али се не зна коме припада.

Такође, радио "Еуропе 1" се позива на изјаву свједока и наводи да је међу терористима у дворани Батаклан била и једна жена.

Истовремено, полиција је објавила и потјерницу за црним возилом марке "сеат" са иностраним регистарским таблицама. Према неким информацијама, то возило је пробило једну рампу на излазу из Париза.

Како преноси Би-Би-Си, ознака на таблицама је ГУТ 18053, а аутомобил је имао алуминијумске фелне. Грађанима је препоручено да не прилазе возилу.

Ти трагови су су уједно и прве праве и званично потврђене информације о нападачима на Париз.

Њих осам је синоћ убијено или су сами себи одузели живот активирањем експлозива, а не зна се ко су и одакле су, као ни то да ли су имали саучеснике.

Аналитичари у Француској су навели да се вјерује да је у питању "домаћа операција", односно да су у питању терористи који су живјели у Француској. Чињеница да је један од нападача од раније познат полицији, иде у прилог тој тези.

Одговорност за нападе преузела је Исламска држава, а да је операција вођена споља потврдио је и француски предсједник Франсоа Оланд.

Синоћ је у Паризу извшен низ терористичких напада у којима је страдало више од 120 људи. Један од напада извршен је у близини фудбалског стадиона за вријеме меча француске и њемачке репрезентације.